İsrail ile barış hızla yayılıyor

Bahreyn’in, İsrail ile barış anlaşması yapacağını açıklaması Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki gizli iyi ilişkileri su yüzüne çıkardı.

Dünya
13 Eylül 2020 Pazar

BAE’den sonra İsrail ile normalleşmeye Bahreyn’in de yeşil ışık yakmasının ardından gözler Suudi Arabistan’a çevrildi. Uluslararası basın Bahreyn’in bu adımı atmadan önce  Riyad’ın olurunu aldığını yazıyor. 

 Bahreyn’in geçtiğimiz cuma günü İsrail ile normalleşeceğini açıklaması  bir anlamda, Suudi Arabistan’ın hali hazırdaki İsrail ile olan gizli iyi ilişkilerini gün ışığına çıkarmış oldu. 

Bahreyn, Suudi Arabistan’ın en büyük müttefiki olarak biliniyor. Riyad siyasi ve ekonomik olarak Bahreyn’e büyük destek veriyor.  Arap Dünyasının en büyük ekonomisi Suudi Arabistan, 2018’de diğer körfez ülkeleri ile birleşerek likit darlığına düşmüş ülkeye 10 milyar dolarlık bir ekonomik yardım yapmıştı. 

Riyad, 2011’de Arap Baharı hareketi ile Bahreyn kraliyet ailesinin siyasi gücünü kaybetmesi riski belirdiğinde de ülkeye asker ve ekipman göndermiş rejimin düşmesine engel olmuştu.   

Yedioth Aharonot gazetesi haberinde, Suudilerin İsrail ve Bahreyn konularında sessizliklerini koruduklarını belirtiyor. Ancak Bahreyn Kralı Hamad Bin İsa El Halife’ye danışmanlık yapan Amerikalı  Haham Marc Schneier, AFP ajansına yaptığı açıklamada, Kral’ın Suudilere büyük saygı duyduğunu kararlarını danıştığını belirtti. 

Washington’daki Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsünden Kristin Diwan da AFP ajansına yaptığı bir açıklamada, Suudi Arabistan’ın genelde Bahreyn’i İsrail ile ilişkiler gibi hassas  konularda bir test alanı gibi kullandığını, oradaki halkın yeni siyasi oluşumlara  verdiği reaksiyonu dikkatle gözlemlediğini belirtiyor.

 

 

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün