İsrail dünyadaki en yüksek bulaşma oranına ulaştı

İsrail, geçtiğimiz haftanın açıklanan rakamlarına göre, 1 milyon kişide ortalama 199,3 yeni vaka sayısıyla dünyadaki en yüksek kişi başına hastalık oranına sahip ülke oldu. Hafta sonunda korona virüsünden hayatını kaybedenlerle toplam vefat sayısı bini aştı.

Dünya
9 Eylül 2020 Çarşamba

Okulların açılışının ilk haftası geride kalırken, hükümet yüksek bulaşma oranına sahip 40 il ve ilçede okulları kapatıp ve sokağa çıkma kısıtlaması uygulamaya başladı. Söz konusu bölgelerde yaşayanlar 19.00 ile 05.00 arasında evlerinden çıkamayacak ve gerekli olmayan işyerlerinin 19.00’da kapatılmaları gerekecek. Bölgelere giriş çıkış konusunda ise bir kısıtlama olmayacak. 

Hükümet, Arap ve Haredilerin yaşadığı bazı bölgelerde daha da katı kurallar uygulamayı düşünüyordu. Ancak Başbakan Netanyahu, dört Haredi bölgenin belediye başkanından gelen ‘yasağa uymayacakları ve Netanyahu’ya desteklerini geri çekecekleri’ yönündeki baskılara dayanamayarak, pazar günkü Bakanlar Kurulu toplantısını iptal etti. 

Haredi belediye başkanları gönderdikleri mektupta, “Haredi toplumu onlara yapılan haksızlığı unutmayacaktır. Haredi binlerce aileyi sistematik cezalandırma yoluyla defalarca hastalık taşıyıcı rolüne sokup insanların düşmanı haline getiren kişinin kim olduğunu unutmayacağız. Sizi bu cezalandırmaların tek suçlusu olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

Netanyahu, Bakanlar Kurulu toplantısı yerine aralarında sağlık bakanı, ülkenin korona virüsü kurulu başkanı, iki Ortodoks bakan - İçişleri Bakanı Arye Deri ve yakın zamana kadar Sağlık Bakanı olan Yapı ve Konut Bakanı Yaakov Litzman - bulunan bir grubu acil toplantıya çağırdı. Sonuç olarak Kudüs’ün Eski Şehir bölgesi ve Kudüs’ün doğusundaki mahalleleri kapsayan ‘kırmızı’ olarak tanımlanmış alanlar için sokağa çıkma yasağı planına karar verildi. 

Netanyahu, kendisine gelerek virüsün yayılmasını önlemek amacıyla kısıtlama getirilmesini isteyen Arap toplumu liderlerini de överek, bu davranışlarını ‘sorumluluk göstergesi’ olarak niteledi. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün