Netanyahu: “Kosova Kudüs’te elçilik açacak çoğunluğu Müslüman ilk ülke olacak”

İsrail Başbakanı Netanyahu yaptığı açıklamada Kosova’nın yalnızca İsrail’i tanımakla kalmayıp aynı zamanda Kudüs’te büyükelçilik açacak olan çoğunluğu Müslüman ilk ülke olacağını belirtti.

Dünya
9 Eylül 2020 Çarşamba

Cuma sabahı Sırbistan, İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını duyurdu. Söz konusu gelişmeler Belgrad ve Priştine arasındaki ekonomik ilişkileri normalleştirmek için ABD aracılığıyla yapılan görüşmelerin bir parçası olarak gerçekleşti. 

Trump yönetimi ile iki gün boyunca gerçekleşen toplantıların ardından, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Avdullah Hoti ülkelerine yatırım çekmek ve istihdam yaratmak için bir dizi ekonomik alanda işbirliği yapma konusunda anlaştı. Bu gelişme kasım ayındaki ABD başkanlık seçimi öncesinde Donald Trump için bir diplomatik zafer niteliğinde olup Trump yönetiminin İsrail’in uluslararası konumunu geliştirme hedefini de destekliyor. 

Netanyahu son gelişmeleri överek İsrail’in Kosova ile diplomatik ilişkiler kuracağını açıkladı. Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada Trump ve Hoti arasında gerçekleşen bir toplantı sırasında Trump’ın Netanyahu’yu arayarak iki lideri tam diplomatik ilişkiler kurma kararından dolayı tebrik ettiği belirtildi. Açıklamaya göre Hoti de Kudüs’te büyükelçilik açacağını duyurdu. 

Netanyahu, “Kosova Kudüs’te büyükelçilik açacak çoğunluğu Müslüman ilk ülke olacak. Söylediğim gibi barış çemberi genişliyor ve daha çok ülkenin katılımı bekleniyor” dedi.

Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaci, Priştine’nin planladığı adımı teyit etti ve Netanyahu’nun “Kosova’yı tanıma ve diplomatik ilişkiler kurma niyetini” memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Thaci paylaştığı tweet’te, “Kosova diplomatik misyonunu Kudüs’e yerleştirme sözünü tutacaktır” dedi. 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün