Silvyo Ovadya 6-7 Eylül’ü anlattı

500. Yıl Vakfı Başkanı Silvyo Ovadya, Artı Tv’de yayınlanan, 6-7 Eylül’ü konu alan programa konuk oldu

Toplum
9 Eylül 2020 Çarşamba

7 Eylül gecesi yayınlanan, Yadigar Anlı’nın sunduğu Odak programına tarihle ilgili bir parantez açılarak, 6 Eylül 1986 tarihinde gerçekleşen Neve Şalom Sinagogu katliamı da anıldı.

İlk olarak, Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan’ın da söz aldığı programda 6-7 Eylül Olaylarının anılması gündeme geldi. Danzikyan hükümetlerin olayların anılmasına sahip çıkmadığını dile getirdi.

Programa Skype bağlantısı ile katılan Silvyo Ovadya, 1986 Neve Şalom saldırısından önce İstanbul’daki tüm sinagoglara girişlerin serbest olduğunu belirterek, o gün yaşanan trajediyi aktardı. Ardından 2003 yılında yaşanan sinagog saldırılarına da değinen Ovadya, Şişli ve Beyoğlu Belediyelerinin her yıl Şişli Bet İsrael ve Neve Şalom Sinagoglarına yapılan saldırı için anma törenleri düzenlediğini belirtti. Bu tip olaylarda ‘anma’nın önemli olduğunu vurgulayan Silvyo Ovadya, “Devletlerin bu gibi olaylarda üstlenmesi çok kolay değil. İtici gücün bizde olması gerekir diye düşünüyorum” dedi.

1955 olayları ile ilgili olarak da Rumların yanı sıra Ermeni ve Yahudilerin de paylarını aldığını, olayları düzenleyen güruhun bu ayrımını yapabilecek kapasitede olmadığını belirten Ovadya, “O zamanlar 4 aylıktım. Tarabya’da bir Rum evinde oturuyorduk. Evin her tarafı paramparça edildi” dedi. Yaşananlardan çok da ders alınmadığını belirten Silvyo Ovadya bunun sonucunda dini azınlıkların sayısının Türkiye’de hep azaldığını dile getirdi.

Yadigar Anlı’nın, Türkiye’de kimi zaman İsrail karşıtı protestoların sinagogların önünde yapıldığı yönündeki hatırlatmalarına ise Ovadya şu yanıtı verdi: “Biz Türk Yahudileri olarak, İsrail’le özdeşleştirilmekten rahatsızlık duyuyoruz. İsrail’e karşı sempatimiz de olabilir, o başka bir olaydır. Biz Türk vatandaşıyız. Dolayısıyla İsrail’i protesto etmek isteyenlerin Neve Şalom Sinagogu önüne gelmesinden de rahatsızlık duyuyoruz.”

“Türk Yahudileri olarak istediğiniz bir şey var mı?” sorusuna ise Ovadya’nın yanıtı, “Eşit vatandaş olmak istiyoruz, ne eksik ne fazla” oldu.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün