AKİ AVNİ: Ünlü bir sanatçının arkasındaki insan ve kökler

Elda SASUN Dünya
2 Eylül 2020 Çarşamba

Uluslararası üne sahip bir aktör, dizi ve tiyatro oyuncusu, aynı zamanda prodüktör: İsrailli Aki Avni… Baba tarafından köklerinin Edirne’den, anne tarafının da İstanbul, Tophane mahallesinden geldiğini öğrenmek oldukça ilginçti. Bu ünlü yaşam öyküsünden ilginç ayrıntıları, Şalom Dergi’nin Eylül sayısında kendisiyle yaptığım söyleşide bulabilirsiniz.

Aki’nin yer aldığı çok sayıda dizi ve filmin yanı sıra, şu sıralarda, duyurusu henüz yeni paylaşılmaya başlanan son filmi ‘Betrayal’ın sinemaların kapalı olmasından dolayı, şubat ayında gösterime girmesi bekleniyor.

Aktif sanat yaşamı ile medyada sık sık yer alan Aki’nin hayali ilk fırsatta İstanbul’a gelmek. Bunun sebebi ise, oyunculuk kariyerinin ilham rehberi, 1920 -194o’lı yıllarda Tophane’de yaşayan dedesi Yaakov Yako BenAroya’nın izlerini aramak ve onun oyunculuğunu hatırlayan kişileri bulabilmek. Birlikte yaptığımız birçok araştırmadan maalesef henüz hiçbir sonuç alınamadı. Karaköy’ün hemen yanı başında, Kabataş istikametine doğru deniz kıyısında bulunan ve Kılıç Ali Paşa Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Tophane; Tophane-i Amire binası, Kılıç Ali Paşa Camii ile ünlü bir semt. Galata’yı içerisine alan eski Ceneviz surlarının hemen dışarında yer alıyor. Aynı zamanda Osmanlı döneminde İstanbul’un en eski sanayi bölgesi unvanına sahip. Bir zamanlar bu bölgede Yahudiler de yaşarmış. Semtte yaşayanların anlattıklarına göre mahallenin esnafları arasında Yahudi bakkal ve manavlar varmış. BenAroyalar 1900’lerin başlarından beri Tophane’de yaşamışlar. Dede Yaakov BenAroya’nın babası Yosef’in, Hana ile evlendikten sonra, oturdukları mahallede şeker, lokum, çikolata satan bir şekerci dükkânı varmış. Ev ve iş hayatı aynı mahallede geçen Yosef’in oğlu Yaakov Yako BenAroya, komşu olan Edirne 1926 doğumlu Ana İnes Alkulumbre ile 1944’te evlenmiş. Yaakov, her gece balkona çıkıp güzel sesiyle şarkılar söyleyen, o zamanların en gözde artisti Rita Hayworth gibi alımlı İnes’e ilk bakışta aşık olmuş. Askerlik zamanında ordunun bandosunda çalan Yaakov, evliliğinde de seyyar tiyatrocu ve düğünlerde çalgıcı olarak çalışmış. İlk çocuğu Hana BenAroya ebe yardımı ile evde doğmuş. İki sene sonra da Yosi dünyaya gelmiş. Çift, iki çocuğu ile 1949’da İsrail’e göç etmişler. İşte Aki, Hana’nın ve yine Türk asıllı, Edirneli doğumlu David Abeni’nin dört çocuğundan biri. Abeni soyadı ibranice noktasız yazılıp okunduğunda Avni oluvermiş. Yaakov’un torunu Aki evde Ladino konuşan Gramama İnes’in Şabat sofralarını hala hatırlıyor: “Anneannem ünlü Michelin yıldızlı restoranlarından daha iyi yemekler pişirirdi. Hepsi Türk Sefarad mutfağı ağırlıklı, harika yemeklerdi: Güveç çeşitleri, meoyo, köftikas ve upuzun bir liste. 

Sahneyle ilk kez 12 yaşında tanışan Aki Avni bugün 53 yaşında; İsrail’in belki de en tanınmış aktör ve sanatçısı. Hollywood’da Amerikan dizilerinde ünlü oyuncu ve prodüktörlerle çalışmış, biraz da bizden biri. İstanbul’a sadece bir kez gelmesine karşın, babasıyla Türkiye’nin birçok şehrini gezmiş. Bir sohbetimizde birkaç Türkçe kelimeyi hatırladığında kendisine “tamam” dememin karşılığında Deniz Cem’in “Tamam Tamam” şarkısının videosunu yollamasına doğrusu oldukça şaşırdım ve duygulandım.

Aki Avni yakında İstanbul’a gelmeyi planlıyor. Bu ay kutlayacağımız Ros Aşana / Yahudi Yeni yılının kendisi için yeni başlangıçlarla gelmesini ve dedesini konu alacak belgesel filmini gerçekleştirmesini diliyoruz. Shana Tova Aki Avni.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün