Hahamlardan dini hiciv içeren TV programına büyük tepki

İsrail’de dini yelpazenin dört bir yanından hahamlar, bir televizyon programına karşı, bir araya geldi.

Dünya
26 Ağustos 2020 Çarşamba

İsrail’in devlet kanalı Kan’da 4. sezonu yayınlanan ‘Hayehudim Ba’im / Yahudiler Geliyor’ adlı, hiciv içeren TV programı, ülkenin her kesiminden din adamını kızdırmaya devam ediyor.

Her bölümü, Kutsal Kitap gerçeklerinden Siyonizm tarihine, İsrail'in güncel olaylarından pop kültüre kadar birçok konuyu işleyen program, ilk günden itibaren hem beğeni hem de sert eleştirilerle karşılaştı. 

Bazı hahamlara göre din ile ilgili bir televizyon programının varlığını bile "Tanrı'ya hakaret" olarak nitelendirirken, bazıları da yayının Yahudi gelenek ve uygulamalarını küçümsediğini belirtti.

Bazı ultra-Ortodoks milletvekilleri, Başsavcı Avichai Mendelblit'ten yayının kaldırması emrini vermesini istedi. Şas Partisi Milletvekili Moshe Arbel programı İsrail toplumundaki birçok kişinin dini duygularını ciddi şekilde kırmakla suçladı.

Hahamların protestosu, Hidabroot (Diyalog) örgütünün kurucusu ve başkanı olan Haham Zamir Cohen'in yayının Yahudi geleneğini "utanç verici şekilde küçümseme" olarak nitelendirdiği bir videoyu paylaşması sonrası gündeme geldi. İsrail'in eski Kudüs Baş Hahamı Shlomo Amar, Safed Baş Hahamı Shmuel Eliyahu ve Haham Shlomo Aviner gibi etkili dini liderler de dahil olmak üzere sayısız din adamı, kamuoyunu programı boykot etmeye çağıran bir dilekçeyi imzaladı. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün