Türk Yahudi Toplumundan kısa kısa...

UÖMO Fen Proje Takımının uluslararası başarısı,İzmir Etz Ahayim Sinagogu restorasyonu sona yaklaşıyor, ve JUDART.COM

Toplum
19 Ağustos 2020 Çarşamba


UÖMO Fen Proje Takımının uluslararası başarısı

Ulus Özel Musevi Okulu Fen Proje Takımı, Hong Kong Global Youth Science and Technology Bowl Yarışmasında katıldığı üç ayrı proje ile Honourable Mention Ödülüne layık görüldü. 

Yusuf Özşalom, Eyal Kohen, Eren Gerşon, Sarp İgal Berkel, Metin Barokas ve Leon Aslan Beharti projeleri ile okullarını bir kez daha gururlandırdılar.

İzmir Etz Ahayim Sinagogu restorasyonu sona yaklaşıyor

İzmir Kemeraltı Havra Sokağında bulunan Etz Hayim Sinagogunun restorasyonu tamamlanıyor. 

Bizans döneminden beri türlü yangınlara rağmen ayakta kalmış sinagog, İzmir’in en eski ibadethanelerinden. Kentin kültürel ve tarihsel mirası için oldukça önemli bir yapı olan Etz Hayim Sinagogunun ‘İzmir Musevi Müzesi’ projesi kapsamında değerlendirilmesi bekleniyor.

İzmir Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Sami Azar, yapının dört ile altı ay içerisinde ibadete ve ziyarete açılabileceğini öngördüklerini belirtti. “Bu bina oldukça eski, hatta içerisinde efsaneler var: Buraya Aydın Beyliğinden Müslüman Türkler ilk geldiğinde, etrafta sadece Yahudi ibadethaneleri ve kiliseler vardı. Kiliselerde biliyorsunuz resimler ve heykeller oluyor, Yahudilikte ise bu yok. Dolayısıyla burayı ibadethane olarak Müslümanlar da kullanmış şeklinde bir efsane var. Bizdeki tarihle aşağı yukarı 350-400 sene kadar geriye gidebiliyoruz, fakat daha da eski olduğuna işaret eden bazı buluntular var oralarda. Bütün bunları bu restorasyon sürecinde her safhayı ayrı ayrı göstermeye çalışarak bir restorasyona gidiliyor şu anda. Yaklaşık bir sene önce bu faaliyet başladı, altı ay içerisinde bitirmek durumundayız. Uzamasının sebebi, kazdıkça yeni yeni şeyler çıktı ortaya.”

Azar, Etz Hayim Sinagogunun, bölgedeki diğer dört sinagogla birlikte bir ‘müze’ ya da ‘kültür merkezi’ kapsamında değerlendirilebileceğini açıkladı: “Şu anda bir proje halinde olan İzmir Musevi Müzesi içerisine girecek. Çünkü onun hemen karşısında dört sinagog daha var, duvar duvara. Bunlardan ikisi sağlam durumda, ikisi yıkılmış durumda. Bunların da yavaş yavaş ayağa kaldırılması ve büyük bir proje dahilinde hepsinin birleştirilerek altı sinagog olarak bir ‘Musevi Kültür Merkezi’ veya ‘Müzesi’ şeklinde açılması projelendiriliyor. İnşallah başaracağız sonunda.” 

Türk Yahudi Toplumunun tüm sanat etkinlikleri bu sitede: JUDART.COM

Pandemi dönemini faydalı bir şekilde değerlendiren Robert Zilberman toplumumuzda gerçekleşen sanatsal faaliyetleri ve sanatçıları bir şemsiye altında toplayan bir web sitesi kurdu.

Derneklerimizde oynayan tiyatroları, konserleri ve bazı klipleri bir araya getiren Zilberman, daha sonra Seyfi İşman’ın tavsiyesiyle yelpazeyi genişleterek plastik sanatlar, edebiyat ve daha birçok farklı alanda emek veren bireylerimizi de siteye ekledi. Robert Zilberman halen öneriler doğrultusunda siteyi geliştirmeye ve büyütmeye devam ediyor. 

 

**

Renan Koen’den İtalyan Sinagogu-Seattle Yahudi Cemaati işbirliği ile Holokost anma konseri

Mişel Horada

 

16 Ağustos Pazar akşamı, Seattle Yahudi Cemaati ve Tarihi İtalyan Sinagogunun ev sahipliğini yaptığı Holokost anma konserinde, yetenekli sanatçımız Renan Koen, hak ettiği başarı öyküsüne bir imza daha attı.

Rodos ve Kos adalarından Auschwitz’e gönderilip orada hayatlarını kaybeden Yahudilerin anısına yapılan sanal konser, 20.30’da başladı. 

Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın, Ladino dilinde yaptığı konuşma, etkinliğe ayrı bir anlam kattı.

Sanal ortamda Koen, Terezin bestecileri ve Holokost Sefarad baladlarına yer verirken, Leon Esim’in çaldığı şofar, etkinliğin sürprizi oldu.

Konserin tamamı https:// www.facebook.com/turkyahudi toplumu/ sayfasından izlenilebilir.

 

**

Yasef Yahya anıldı

2003 yılının 21 Ağustos günü muayenesinde teröristlerin hain saldırılarına kurban giden Diş Hekimi Yasef Yahya, Ulus Mezarlığı`ndaki mezarı başında anıldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün