Batı Şeria ilhakı rafa kalktı

İsrail’in Batı Şeria’nın bazı bölgelerini ABD barış planı çerçevesinde egemenliği altına almasından BAE ile barış yapmak için vazgeçmesi sonrası Beyaz Saray’dan da açıklama geldi.

Dünya
18 Ağustos 2020 Salı

Başkanın baş danışmanı, damadı ve Donald Tump’ın ‘Yüzyılın Anlaşması’ olarak nitelediği barış planının baş mimarlarından Jared Kushner, basına yaptığı açıklamada, “ABD uzun bir süre Batı Şeria'nın ilhakının destekçisi olmayacak” dedi.

Pazartesi günü çoğu Ortadoğu kökenli basın kuruluşlarının muhabirlerinin karşısına çıkan Kushner, şöyle devam etti: “ABD’den bu ilhak konusunda onay gelmeyecek, İsrail de bizim kararımıza saygı gösterecek ve ilhak planlarını uygulamaya koymayacak. ABD, büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e alarak İsrail’in zaten güvenini kazanmış durumda. Dolayısı ile Kudüs’ün de bizim bu görüşümüze paralel hareket edeceğini ve anlaşmalara bağlı kalacağına eminiz.”

Kushner bölgede yaşayan yüzlerce İsrailli yerleşimcinin kaderi konusunda ise şunları ifade etti: “Bölge zaten güvenlik endişesi nedeniyle İsrail’in kontrolü altında, yerleşimciler hiçbir yere gitmiyor. Bölgede İsrail egemenliği olması veya olmaması şu anda fazla önemli değil. Önemli olan şu anda BAE ile barış ve işbirliği planlarını daha da ilerletmek. Buradan Filistinli liderlere de çağrı yapıyorum, ilhakın askıya alınması fırsatını kullanın ve İsrail ile görüşme masasına dönün.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün