Yemen Yahudileri BAE’ye mi sığınacak?

Güçlü bir körfez ülkesi olan Birleşik Arap Emirliklerinin İsrail ile barış yapması Ortadoğu’da hem iç, hem de dış siyasetin dinamiklerini değiştirirken, anlaşmanın bir etkisi de Yemen’de ortaya çıktı.

Dünya
17 Ağustos 2020 Pazartesi

Jerusalem Post gazetesi Husi radikal güçlerinden kaçan Yemen Yahudilerinin BAE’ye sığınmasının söz konusu olduğunu duyurdu. Post’un, El Arabi El Cedid yayın kuruluşunda yer alan bir rapora dayandırdığı haberde, Yemen Yahudilerinin toplu halde BAE’ye göç etmesinin söz konusu olduğundan bahsedildi. 

Habere göre isyancı Husi güçleri ülkedeki Yahudileri bir bölgede toplayarak ülkelerini terk etmeleri  için baskı yapıyor. Ancak gazetenin raporu hem Yemen hem de uluslararası organizasyonlar tarafından şimdilik yalanlandı. Geçtiğimiz hafta sonu sayısında El Arabi El Cedid, yaklaşık 100 Yahudi’nin BAE’ye gönderilmesi için plan yapıldığını yazmıştı. Söz konusu iddia, Londra merkezli Arapça gazeteye, Yemenli bir haham tarafından dile getirilmişti.   

Yemen’de halen kaç Yahudi’nin kaldığı konusunda kesin bir rapor yok ancak birçok uluslararası kaynak sayıyı 50 olarak belirtiyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün