Belarus’ta Yahudi gençler gözaltına alındı

Belarus’ta 9 Ağustos’taki seçimlerin adil olmadığını belirten gruplar sokak protestolarında güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelmeye devam ediyor.

Dünya
14 Ağustos 2020 Cuma

Son olarak JTA’da çıkan bir haberde güvenlik güçlerinin sokaktaki gençleri rastgele potansiyel gösterici sıfatı ile durdurduğu aralarında Yahudilerin de olduğu kişileri tutukladığı belirtildi. 

Gazetenin haberine göre, ikiside teknoloji sektöründe çalışan 25 yaşındaki Artur Raisky ve arkadaşı 22 yaşındaki Albert Kengerli sokakta hava almak için dolaşırken, protesto eyleminde olmadıkları halde polis tarafından durdurularak tutuklandı.

Belarus’ta 9 Ağustosta yapılan seçimleri iktidarda olan ve Avrupa’nın en otoriter hükümeti olarak bilinen Başkan Alexander Lukashenko liderliğindeki hükümet kazandı. 

Protestocuların yolsuzluk olduğunu belirterek itiraz ettiği seçim sonuçlarına göre Alexander Lukashenko seçimde oyların yüzde 80’ini aldı. 

JTA’nın yazdığına göre ikisi de Yahudi olan Raisky ve Kengerli Yahudi kurumlarında aktif bir üye olmalarına rağmen tutuklandıkları sırada herhangi bir protesto eyleminde rol almıyordu. 

Gelen haberlere göre Raisky daha sonra polis tarafından serbest bırakıldı ancak Kengerli sabıkası olması dolayısı ile halen tutuklu, hasta ve nerede olduğu bilinmiyor. 

Belarus’ta hükümeti protesto eden gruplar arasında Yahudi gençler de var ve bazıları halen gösterilere katılmaktan hapiste. Politik olarak tarafsız olmayı seçen Yahudi cemaati halihazırda hapisteki gençlere hukuki yardım yapmak ve tutukluluk şartlarını düzeltmek için yardım topluyor ve çaba sarf ediyor. 

Belarus’ta yaklaşık 20 bin Yahudi yaşıyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün