İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında tarihi anlaşma

İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri  BAE,  ABD’nin arabuluculuğu ile resmi ilişki kurma yolunda ilk adımı attı.

Elda SASUN Dünya
13 Ağustos 2020 Perşembe

Washington ve Kudüs kaynakları  İsrail ile BAE arasında anlaşma yapıldığını belirtiyorlar.

İsrail web sitesi Y Net'in haberine göre,  İsrail’in Batı Şeria’da  uygulamayı planladığı ilhakı durdurması karşılığında, BAE, İsrail ile resmi  diplomatik ilişki kuracak.

Perşembe günü basına duyurulan anlaşmaya göre, iki ülke barış anlaşması imzalayacak, karşılıklı olarak büyükelçilikler tesis edilecek ve iki ülke arasında direkt havayolu seferleri de başlayacak.

BAE, Abu Dabi Emirliği Tahtı Varisi Şeyh Muhammed Bin Zeid, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve  ABD Başkanı Donald Trump, basına açıklamalarında,  iki  ülke arasında ticari kültürel, güvenlik, iletişim, teknoloji, enerji, sağlık hizmetleri, çevre gibi konularda işbirliğini başlatacak anlaşmayı tarihi olarak niteledi ve  Netanyahu, anlaşmayı  Twitter'da "tarihi bir gün" şeklinde yazarak duyurdu.

BAE emirliği ise, Twitter'da Trump, Netanyahu ve Şeyh Muhammed bin Zeid arasındaki ortak telefon görüşmesinde alınan karar gereği  "İsrail'in artık Filistin topraklarını ilhak etmeyeceği ifadesini paylaştı.

Beyaz Saray, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından  yayınlanan ortak bildiride İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin  ikili  ilişkilerini normalleştirilmesi konusunda anlaştığı belirtildi.

Ortak bildiride şu ifadeler de kaydedildi: "Bu diplomatik ve tarihi atılım Orta Doğu'da barışı ilerletecek ve üç liderin cesur diplomasisinin ve ortak vizyonunun, yeni bir yol açma cesaretinin bir kanıtı olacak. İki ülke  önümüzdeki haftalarda,  yatırım, turizm doğrudan uçuşlar, güvenlik, iletişim, teknoloji, enerji, sağlık hizmetleri, kültür, çevre, karşılıklı büyükelçiliklerin kurulması ve karşılıklı yarar sağlayan diğer alanlarda ikili anlaşmalar imzalamak için bir araya gelecek.

Amaç, Ortadoğu'daki en dinamik iki ülke ve ekonomiler  arasında doğrudan ilişkiler kurmak, halklar arasında daha yakın bağlar yaratmak.”
Bu diplomatik atılım sayesinde, ABD ve BAE'nin desteği ile İsrail, ilhakı donduracak ve diplomatik çabalarını Arap ve İslam dünyasındaki diğer ülkelerle bağlarını genişletmeye odaklayacak.



 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün