Türk Yahudi toplumundan...

Hahambaşı Rav Asseo anıldı, Niso Maçoro´nun başarısı, çok acı kaybımız...

Toplum
12 Ağustos 2020 Çarşamba

Hahambaşı Rav Asseo anıldı

2002 yılında kaybettiğimiz Hahambaşı Rav David Asseo ölümünün 18. yıldönümünde dualarla anıldı.

27 Temmuz günü Ulus Sefarad Mezarlığında gerçekleşen duada ayrıca ebediyete intikal etmiş cemaat büyükleri de anıldı.

1914 yılında dünyaya gelen Rav Asseo, 1960 yılında Türkiye Yahudilerinin Hahambaşısı oldu. Hayatını kaybettiği 2002 yılında kadar 42 yıl boyunca bu görevini sürdürdü. Hahambaşı Asseo Türkçe dışında İbranice, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Ladino ve Aramice dillerini biliyordu.

 

Müze’den Seçkiler: Besamim

Özellikle cumartesi (Şabat) gününün sonunu belirten Avdala töreninde kullanılan ve güzel kokulu baharatlar içeren Rayiha kutusudur. Kazıma işi bitkisel desenlerle süslenmiş gümüş besamimin üzerinde çiçek ve kuş figürü yer alıyor. Söz konusu parça müze koleksiyonunda görülebilir.

 

Niso Maçoro'nun başarısı

Fotoğraf sanatçısı Niso Maçoro, son olarak katıldığı Karadağ (Montenegro) da gerçekleşen,  GPU - PSA - HPS - FIAP - GAP Patronage’lı Contest, 'TOUR CİRCUİT- 2020 Budva - Montenegro' fotoğraf yarışmasında, Fas’ın Şafşavan şehrinde erzak satarak geçinmeye çalışan bir yaşlı kadın fotoğrafıyla altın madalya kazandı. Maçoro ayrıca ‘woman portrait / kadın portresi’ dalında da Honorary Mention’a layık görüldü. Sanatçı, Uluslararası Fotoğraf Federasyonu FIAP tarafından EFIAP (Mükemmellik) unvanı ile ödüllendirilen ve mükemmel bir tekniğinin olmasının yanı sıra pek çok eseri ile FIAP Patronajlı birçok uluslararası yarışmalarda da bugüne kadar 15 adet altın madalya aldı.

 

Çok acı kaybımız

Hayat dolu enerjisiyle, zekası ve ironi kabiliyetiyle tüm çevresini aydınlatan, yaşama sıkı sıkı bağlı, hayatı eğlenceli kılan, alçak gönüllüğü, yardımseverliği, sevecenliği, samimiyeti ve hatırşinaslığıyla herkesin gönlünde taht kurmuş olan değerli Liz Abuaf'ı genç yaşta kaybettik. Dönem dönem bayram zamanlarında gazetemize gelerek yardımlarını esirgemeyen Liz'in öncelikle ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diler, yaşamı boyunca bizleri aydınlattığı gibi şimdi de kendi yolunun ışıklar içinde olmasını temenni ederiz.

 

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün