“Rusya’da antisemitizmin düşük olması geçici”

Günümüzde Rusya’da antisemitizm tüm zamanların en düşük seviyesinde. Ancak uzmanlar bunun geçici olduğunu, Yahudi düşmanlığına geçit vermeyen Vladimir Putin’in siyasi otoritesinin bunda büyük rolü olduğunu belirtiyor.

Dünya
10 Ağustos 2020 Pazartesi

Ülkede sosyo-kültürel araştırmalar yapan Levada Center’dan Alexey Levinson’a göre, Rusya’da bugün antisemitizm için her tür sebep var ancak su yüzüne çıkamıyor. Levinson, son yazdığı ‘Bugünkü Rusya’da Yahudiler: Asimilasyon ve Farklılaşma’ adlı tezde, 30 yıl önceki Rusya ile bugünkü ülkeyi Yahudi hayatlar perspektifinden karşılaştırıyor.

Yahudilerin genel olarak Rusya’da mutlu olmadığını belirten Levinson, cemaatin gelecek korkusunun ülkenin tarihinden kaynaklandığını belirtti. Levinson, “Rusya tarihi bize şimdiye kadar yönetimde kim olursa olsun, Yahudilerin her zaman ırkçılık kurbanı olduklarını gösteriyor. Yahudi düşmanlığı neredeyse çağlar boyunca toplumda bir kötü gelenek olmuş. Bugünkü durum ise sadece geçici bir durum. Eğer Putin duruşunu değiştirse veya yerine başkası seçilse Rusya’nın bu eski kötü geleneğe dönmesi an meselesi” diyor.

Bugün liberalizmin Rus toplumlarında çok yaygın olduğunu, bu sayede Yahudilerin Rus toplumunun en yüksek seviyelerine çıktığını, hatta geçmişin soyluları kadar prestijli bir konumda olduklarını belirten Levinson, Rusya’da siyasi bir değişiklikle bu ortamın bir anda ters yüz olacağına inandığını belirtiyor.

1917 Kızıl Devriminden sonra iktidara gelen Komünist halk hareketi tüm kraliyet ailesini ve soyluları katliamlarla yok etmiş, kaçabilenler başka ülkelere sığınmıştı.

Levinson bugünkü Rusya’da Yahudilerin çok az bir nüfusa sahip olmalarına rağmen, çok yüksek seviyede eğitimli ve zengin Rus kültürüne hakim olduklarını, adeta zamanın Rus aristokrasisinin özelliklerini taşıdıklarını belirtiyor.Ancak Levinson’a göre, Yahudi oldukları kadar, belki daha da fazla, Rus olan bu kişiler geniş topluma öylesine entegre ve uyumlu ki onları geniş toplumdan ayırmak da bir o kadar zor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün