Arjantin Cumhurbaşkanı AMIA saldırısını kınadı

Arjantin Cumhurbaşkanı Fernandez, AMIA Yahudi merkezine yapılan bombalı saldırının adli sürecinin sona ermesini istediğini belirtti.

Dünya
22 Temmuz 2020 Çarşamba

1994 senesinde 85 kişinin hayatını kaybettiği Buenos Aires’deki AMIA Yahudi merkezine yönelik bombalı saldırının 26. yıldönümüne birkaç gün kala, Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez Yahudi cemaati liderlerine saldırı sonrasında onlarca yıldır süren, yolsuzluk iddiaları ve Yahudi savcı Alberto Nisman’ın cinayeti nedeniyle iyice karmaşıklaşan adli davanın sona ermesini dilediğini iletti. 

Geçtiğimiz perşembe günü AJC’nin Latin Amerika İlişkileri Merkezi Direktörü Dina Siegel Vann ile online bir etkinlikte konuşan Fernandez, “Terörün lanetlenmesi tartışılamaz, aynı Holokost’un tartışılamayacağı gibi. Ayrıca göz ardı edilemez ve tahammül edilemez” dedi.

Fernandez’in yorumları Başkan Yardımcısı Cristina Kirchner’in İran hükümetinin bombalı saldırıda parmağı olduğunu örtbas etmekle yargılandığı yıllardır süren dava göz önüne alındığında oldukça manidar ve önemli. 

Fernandez’in selefi muhafazakâr Mauricio Macri soruşturmada oldukça sert bir tutum sergilemiş ve bombalı saldırıda hayatını kaybedenler ve Nisman’ın ailesi için adaletin yerini bulacağı sözünü vermişti. Bombalı saldırıyla ilgili soruşturmayı yürüten Savcı Nisman Ocak 2015’te mahkemeye kanıtları sunacağı günün sabahında evinde ölü bulunmuştu. 

İran ve Lübnanlı militan örgüt Hizbullah’ın saldırıyla doğrudan ilgisi olduğu uzun süre önce belirlenmişti. Altı İranlı ve bir Lübnanlı 2007’den bu yana İnterpol’un en çok arananlar listesinde yer alıyor. Online etkinlikte Fernandez İran’ın şüphelileri iade etmeyi reddetmesinin soruşturmanın uzamasında önemli bir etken olduğunu söyledi. 

Arjantin 2013 senesinde Cristina Fernandez de Kirchner’in liderliğinde İran’la tartışmalı bir mutabakat anlaşması imzaladı. Bu anlaşmada iki ülkenin saldırının soruşturmasını ortak yürüteceği belirtiliyordu. Anlaşma 2015 senesinde yürütme organının bağımsızlık ilkesini ihlal etmesinden dolayı geçersiz sayıldı. Fernandez geçmişte anlaşmaya karşı çıkmasına karşın perşembe günkü konuşmasında bu anlaşmanın soruşturmanın ilerlemesine yönelik bir girişim olduğunu söyledi.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün