Pandemi döneminde bizi etsiz bırakmayan şohetlerimiz

Korona virüsü nedeniyle tüm dünyanın durma noktasına geldiği, evlerimizden çıkamadığımız sıkıntılı günlerde, cemaatimizin tüm birimleri oldukça başarılı bir koordinasyonla bizleri rahatlatmaya, ihtiyaçlarımızı karşılamaya devam etti. Bunlardan biri de kaşer et tedariki oldu. Bu konuyla ilgili sorularımızı Rav İsak Peres, Sason Zonana ve Jeff Amon’a yönelttik.

Sibel KONFİNO Toplum
24 Haziran 2020 Çarşamba

Şohet kimdir, görevi nedir?

Rav İsak Peres: Şohetler görev olarak her şeyden önce Tora kuralları ile yaşamalıdır. Tora’nın yaşam şeklini benimsemelidir. Bir can alma durumu söz konusudur. Bu yüzden şohet bu işi yaparken huzurunda saf ve temiz olmalıdır.

Şehita aynı zamanda uzun bir eğitim ve pratikleşme süreci gerektirir. “Tora da öğrendim, diploma aldım bitti” diye bir şey yoktur; öğrenim hep olmalıdır.

Sason Zonana: Tora bize Taor (yenmeye uygun) olan hayvanlardan büyükbaş, küçükbaş ve kuş sınıfında olanların yine Tora'da belirtildiği şekilde şehita yapılarak (kesilerek) yenebileceğini bildirir. Şohet, bu işlemi ona öğretilen kurallar çerçevesinde yerine getirmekle görevlendirilen ve uzman olarak ravlar tarafından eğitilen kişidir. Ben de Rav David Sevi tarafından yetiştirildim.

Jeff Amon: Şohetler, Tora’da belirttiği üzere ‘taor’ olan çift tırnaklı ve aynı zamanda geviş getiren bütün büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ve ‘taor’ olan kanatlı hayvanlarla kümes hayvanlarının ‘alaha’ya uygun bir şekilde kesilmesini gerçekleştiren kişilerdir.                                                                                       

Kimler şohet olabilir?

İP: Tabii ki bu işin zorluklarına katlanabilenler, bahsettiğim şartları kabul edenler şohet olabilir diyebiliriz. Bu iş kirli, zahmetli büyük sorumluluk taşıyan bir iştir. Sonuçta tüm cemaat sizin kaşer dediğiniz eti tüketiyor. Aksi Allah korusun.

SZ: Bu soru ile ilgili rav’ların yazdığı gerek şehita ile ilgili alaha kitapları gerekse ‘alaha şehita’ ile ilgili bölümlerinde bilgiler nettir. Şehita’ya engel fiziksel ve ruhsal bir rahatsızlığı olmaması, şehita bıçağını kaşerut hale getirebilmesi -ki bu çok zor ve sabır gerektiren ciddi bir el becerisi isteyen bir iştir- Tora'nın emrettiği kurallara hassasiyetle uyması ve tanrı korkusu olması gerekir. Bunlar dışında bir şohette aranan birçok özellik daha var fakat konu çok uzar. Bunların hepsi o kişide var olsa bile, Bet Din karşısında üç aşamalı detaylı bir sınavı da geçmeniz gerekir. 

JA: Şohet, Tora’nın kuralları ışığı altında yaşamını sürdüren bir kişi olmalıdır. 

Pandemi döneminde hangi zorluklarla karşılaştınız? Nasıl çözüm yolları bulundu?

SZ: Herkes için problemli bir dönem. İşimizin görünen tehlikelerine alışığız. Bu görünmeyen bir tehlike ve çalıştığımız ortamın bu tür virüsler konusunda yüksek potansiyeli olması bizi, ailelerimizi ve bizden sorumlu olan yöneticilerimizi çok tedirgin etti. İshak İbrahimzadeh'nin desteği ile bize sunulan bu tür bakteriyel ortamlarda kullanılması için özel olarak üretilmiş tulum, maske, eldiven ve siperliklerin sağlanmasıyla biz üç şohet kendi isteğimizle cemaatimizin kaşer et ihtiyacını karşılamak için önce kırmızı et, sonra kuzu, daha sonra tavuk olmak üzere şehita görevimize devam ettik ve etmekteyiz.  

İP:  Pandemi dönemi şok olduğumuz bir süreçti. Özellikle Rıfat Romi kardeşimizin bu zor dönemde vefat etmiş olması herkesi çok üzdü ve tedirgin etti. Bir süre kesim olmadı. Ancak Cemaat Eş Başkanı İshak İbrahimzadeh ile yaptığım görüşmeler ve fikir alışverişi sonucu bazı kararlara vardık. Tam koruma, risk almama ve daima steril kalma konularında hemfikir olduk. Tek kullanımlık özel kıyafet, maske, siperlik ve eldivenler kullanmaya başladık. Önce kırmızı et tedarikine yöneldik. Daha sonra yavaş yavaş önlemleri baştan garantileyerek tavuk işini de başlattık. 

JA: Pandemi döneminde çok dikkatli olmamız gerekiyordu. Başta Eş Başkanımız İbrahimzadeh olmak üzere bütün yönetim dikkatli olmamız için bütün önlemleri alarak büyük bir titizlikle bize yardımcı oldular. Kesime başlarken, tulumumuz, eldiven, maske ve siperliklerimiz her zaman hazırdı. Çalıştığımız yerleri temizleyip, aynı şekilde bizler de hazırlanıp kesime geçiyoruz.                                            

Halen bu virüsten kurtulmuş değiliz. İleriki günlerde ve hâlihazırda hangi şartlarda çalışmalarınıza devam ediyorsunuz?

SZ: Çalışma ortamında yani mezbahalarda güvenlik ekipmanlarımız her kesime gidildiğinde yenileniyor. Çalışma ortamının virütik konudaki riski nedeni ile İshak İbrahimzadeh'nin talimatıyla kesimden kesime görev yapıyoruz ve her kesimden sonra toplumu tehlikeye atmamak için evimizde kendimizi karantinaya alıyoruz.

İP: Çalışmalar hâlihazırda aynı titizlikle devam ediyor çünkü maalesef tehlike hâlâ yanı başımızda.

JA: Sorumluluğumuzun ne kadar büyük, yaptığımız işin ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu yüzden bu günlerde yine aynı titizlikle önlemlerimizi alarak kesimlerimizi yapmaya devam ediyoruz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün