Greenblatt: “İran Ortadoğu barışına engel oluyor”

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski danışmanlarından Jason Greenblatt, İran’ın şimdiye kadar defalarca kana susamış teröristleri desteklediğini, Ortadoğu’da barışa engel olmak için milyonlarca dolar harcadığını belirtti.

Dünya
22 Haziran 2020 Pazartesi

İran’ın özellikle Gazze merkezli intihar eylemlerinin azmettiricisi olduğunu belirten Beyaz Saray’ın Ortadoğu Barışı eski Özel Temsilcisi Greenblatt, İsrail’in Körfez ülkeleri ile normalleşmesinin başarılı olacağını ve gelecekte daha da gelişeceğini de söylemekten kaçınmadı.

Filistinli fraksiyonlarının, İsrail’e karşı olduğu gibi  kendi aralarında da savaş olduğunu belirten Greenblatt, bu çekişmelerin ne zaman biteceğini de merak ettiğini belirtti. Ortadoğu konusunda uzman olan Greenblatt dünyanın Gazze’deki şiddet ve baskı dolu rejime de daha ne kadar sessiz kalacağını anlamakta zorluk çektiğini dile getirdi ve şöyle devam etti: 

“Filistin Yönetiminin görüşmeler konusunda negatif tutumu ve İran’ın teröre verdiği desteği görmezden gelmesi beni sükûtu hayale uğrattı. Ancak bir gün, şimdiki lider Abbas olsun veya yerine geçecek başka bir lider olsun, Filistin tarafı da İsrail ile masaya oturmak zorunda kalacak. Peki Gazze’deki 2 milyon Filistinlinin kaderi ne olacak? Dolayısı ile bölge ülkeleri bu karmaşık durumu ve İsrail’in bu konudaki önemini kavramak zorunda. Sorun sadece Filistin-İsrail çatışması olarak değil, aynı zamanda bir Arap-İsrail  çatışması.”

Greenblatt, Filistin-İsrail çatışmasının Arap-İsrail normalleşmesi ve bölge barışı için de önemli bir kritik nokta olduğunu belirtti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün