Avusturya karanlık geçmişi ile yüzleşmekten korkuyor mu?

Hitler’in doğduğu evin önünde bulunan Faşizm karşıtı yazıtların olduğu anıtın kaldırılıp Viyana Müzesine götürülmesi Yahudi gruplarının tepkisine neden oldu.

Dünya
19 Haziran 2020 Cuma

Nazizm ile  dünyayı kana bulayan Hitler aslında Alman değildi, Avusturya’da doğmuştu.

Avusturya’nın Alman sınırına yakın Braunau am Inn kasabasında olan ev yakında renove edilecek ve polis merkezi olacak. Avusturya hükümetinin bu kararı alma sebebi neo-Nazileri evi ikonlaştırıp, burayı ziyaret ederek dünyaya faşist fikirler yaymasına engel olmak.

Ancak Avusturya hükümeti evin önünde faşizm karşıtı yazıtlar bulunan anıtı da kaldırıp Viyana Müzesine taşımak istiyor. Yazıtın kaldırılmasına tepki veren Yahudi gruplar bu hareketi Avusturya’nın Holokost’taki rolünü ve karanlık Nazi geçmişini silmek istemesi olarak yorumluyor.

Tepki veren en büyük grup olan Avusturya Holokost Kurtulanları Cemiyeti basına yaptığı açıklamada, “Avusturya, dünyaya karanlık Nazi geçmişini unutturmak istiyor, geçmişle yüzleşmekten kaçınmak doğru bir hareket değil” ifadesini kullandı.

Anıtta şu ifadeler yazıyor: “Barış, özgürlük ve demokrasi için faşizme bir daha asla, milyonlarca şehit sizi bir defa daha uyarıyor…”

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün