Fas’ta 2500 kişilik Yahudi Cemaati korona ile savaşıyor

Fas Yahudilerinin uzun yıllar liderliğini yapmış Rav Sholom Eidelman’ın korona virüsüne kurban gitmesi sonrası cemaat endişeli

Dünya
7 Haziran 2020 Pazar

Cemaat ileri gelenleri,  1500-2500 kişi olduğu tahmin edilen Fas Yahudi cemaatinin salgın yüzünden daha da küçüleceği endişesini  taşıyor.

Salgının dünyada ilk olarak yayıldığı günlerde Fas Yahudi cemaatinden birçok kişi hayatını kaybederken, aynı günde birden fazla Yahudi cenazesi için ortak tören yapılıyordu. 

Ülkede görevli Chabad-Lubavitch Hahamı Rav Levi Bannon’a göre, bu durum zaten çok küçülmüş, üyelerinin büyük bölümü yaşlı olan   cemaatin geleceği için büyük tehlike arz ediyor.   

Bannon basına şunları belirtti: “Cemaat salgından dolayı büyük yara aldı. Bunun nedeni cemaatin tek bir aile gibi birlikte yaşaması, her faaliyeti ortak katılım ile yapması.”  

Fas Yahudi Cemaatleri Konseyi Başkanı, Serge Berdugo da yaptığı açıklamada, 12 cemaat üyesinin mart ayı sonu ile nisan ayı sonu arasında salgından öldüğünü belirtti.   Fas’ta 2 Haziran itibarı ile  toplam salgından ölenleri 206 olarak kabul erersek, bu sayı yüzde altıya tekabül ediyor. 

Fas’ta Yahudi nüfusunun sayısı hakkındaki rakamlar ise tutarsızlık gösteriyor. New York Şehir Üniversitesi Yahudi programı Dekanı Roy Mittelman’a göre toplam Yahudi sayısı 1500 iken, Fas Yahudi Cemaatleri Başkanı Berdugo’ya göre sayı 2500.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün