Portekiz’de ‘yaşamadan vatandaşlık hakkı’ kanunu değişebilir

Portekiz’de 2015 yılında kabul edilen ve 500 yıl evvel Yahudilerin İber Yarımadasından sürülmelerine özür olarak çıkartılan kanunda değişiklik yapılması için teklif verildi.

Dünya
15 Mayıs 2020 Cuma

Portekiz’de iktidarda olan Sosyalist Parti halihazırda Sefarad kökenlerini ispatlamak şartı ile Yahudi inançlı kişilere, Portekiz’de oturma şartı olmadan vatandaşlık veren kanunu değiştirmek istiyor.

İktidara yakın olan kaynakların belirttiğine göre, bunun en büyük sebebi kanunun ticari bir kar kaynağına dönüşmesi ve çoğu başvuru sahibinin fiilen Portekiz’de yaşamak için değil, pasaportun verdiği avantajlardan faydalanmak için vatandaşlığı almak istemesi. Halihazırdaki kanun Portekiz’de yaşamadan, lisanı bilmeden başvuru yapma ve pasaport alma hakkı veriyor.

Yeni yasa teklifi, eğer kabul edilirse 2022 yılından itibaren başvuru sahiplerinin en az iki yıl kanuni bir şekilde Portekiz’de yaşamış olmaları şartını arayacak.

Şu ana kadar Portekizce bilmeyi bile gerektirmeyen kanundan faydalanmak için 50 bin kişi başvuru yaptı. Başvuruların yarısı i2019’da yapıldı. 10 bin kişi Portekiz vatandaşı oldu.

Cnaan Liphshiz, JTA

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün