Her zamankinden farklı bir Anneler Günü

“Anne”: Çocuğu olan kadın, yavrusu olan dişi hayvan. İşte Türk Dil Kurumu böyle açıklıyor anne sözcüğünü.

Dünya
10 Mayıs 2020 Pazar

Liza Cemel - Berlin

Gerçekten bundan mı ibaret?

Bizim gözümüzdeki değerlerini kelimelere sığdıramadığımız, koşulsuz destek ve sevgisini hiçbir zaman esirgemeyen, hakkını ödeyemeyeceğimize emin olduğumuz, bize fark ettirmeden her anımızda iyiliğimizi ve güvenliğimizi isteyen kutsal varlıklarımız; biricik annelerimiz yalnızca bizi doğurmakla mı yetiniyor?

Hayır, çok daha fazlası…

Her sene Mayıs’ın ikinci haftasında kutlanan Anneler Günü, bu sene her zamankinden çok daha farklı bir şekle büründü. Hayatımızın her anını umulmadık yönleriyle etkileyen koronavirüs pandemisi, Anneler Gününü de etkisi altına aldı. Ama her şeye ayak uydurmaya programlanmış insanoğlu, bu durumu da olabildiğince az hasarla atlatmaya çalışıyor. 

Bazısı sosyal mesafe nedeniyle yaşça büyük ve hassas annelerini, anneannelerini her sene olduğu gibi ziyaret edemiyor; görüntülü konuşmakla yetiniyor, bazısı gurbetten çiçek yolluyor, bazısı hayata annesiz devam ediyor ve bazısı da anne kavramını hiç yaşayamamış bile. Fakat günün sonunda hepsinin, “Anne”si gibi benimsediği, anne şefkatini bulduğu birileri var. İşte bu yüzden anne olmak çok daha fazlası.

Daha doğmadan yavrusuyla kurduğu bağı ayırmaya gücü yetebilen de yoktur. Doğduğu ilk andan itibaren sevgisini, sütünü, kokusunu verir bir anne. Hayatının son nefesine kadar da koruyup kollamaya, yetiştirmeye, sevgisini vermeye ant içmiştir sanki.

Yahudi tarihimizde de hikayeleri ve fedakârlıklarıyla adları aklımıza kazınan sayıca olağanüstü anne var. Gerek çok uzun yıllar doğurganlıkla ile problemler yaşayan, atamız Avraam Avinu’nun karısı Sara; gerek Holokost zamanı kendi hayatını riske atıp çocuğunu kurtaran cesur anneler; gerek de günümüzde bin bir türlü zorluğa göğüs gerip, çocuklarının önünü ve geleceğini açmak için fedakârlık yapanlar olsun… Hepsi birbirinden değerli ve kıymetli.

Bugün de cemaatimizin çok değerli annelerinden biri olan Rozi Ülçer canlı söyleşi gerçekleştirecek. Alef Gençleri tarafından “Yılın Annesi” seçilen Ülçer, cemaatimizdeki tüm çocuklara gösterdiği sevgi ve şefkat, verdiği maddi ve manevi destek, onu inanılmaz bir Anne, lider ve kişilik yapan bazı özelliklerden. Annelik hikayesini ve bu özel günde düşüncelerini duymak için sabırsızlanan bir sürü cemaat üyesi Facebook üzerinden Rozi Ülçer ile canlı bir şekilde bağlanacak.

Zamanın bu acımasız hızında, annelerimizin değerini bilelim. Onları yalnız bırakmayalım, sıkıca sarılalım, bir kere daha içten teşekkürlerimizi sunalım. Hakkınız ödenmez.

Teşekkürler Annecim, teşekkürler tüm sayısız cesur; fedakâr, sevgi dolu “Anne”ler…


Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün