Ortadoğu’nun korona bilançosu

Ortadoğu’da resmi rakamlara göre, hafta sonu itibariyle, korona virüs vakalarının sayısı 320 bini aştı. Virüsün yayılması çoğu ülkede yavaş seyrederken, özellikle Körfez ülkelerinde günlük artış yüzde 5’i geçti. Düşük vaka sayısı görülen Sudan ve Yemen gibi ülkelerdeki açıklamaların gerçeği yansıtmaması ise endişeleri arttırıyor.

Dünya
6 Mayıs 2020 Çarşamba

Salgının özellikle şubat ayında vurduğu İran’da da vaka sayıları düşüş gösteriyor. İran hükümeti 96 binin üzerinde vaka sayısı açıklarken, bunun doğru sayıyı yansıtmadığı iddia ediliyor.

Savaşın gölgesine olan Suriye, Libya ve Yemen’de ise vaka sayıları uzunca bir süre çok düşük seyretti. Suriye’deki kayıtlı vaka sayısı 44, Libya’da ise 63 olarak belirtildi. Yemen’deki sayı da 10’da kaldı. Ancak Birleşmiş Milletler tarafından tanınan hükümetler, bu ülkelerde sadece küçük bir alanı kontrol edebildiğinden, gerçek sayıyı bilmenin mümkün olmadığı belirtiliyor. Bu ülkelerde ayrıca salgını takip edebilecek bağımsız kurumlar da olmadığı için, virüsün hükümetin kontrol etmediği alanlarda ve /veya isyancılar arasında ne kadar yayıldığı bilinemiyor. Belirtilen sayıların sadece buzdağının ucu olduğu tahmin ediliyor.

Ürdün gibi sokağa çıkma kısıtlamaları kullanan ülkelerdeki vaka sayısı düşük seyrederken (Ürdün’de 460 vaka) Körfez ülkelerindeki artış endişe yaratıyor. Suudi Arabistan’da vaka sayısı 25 bini geçerken, Katar’da da 15 bini geçti. Bir milyondan fazla kişiyi test eden Birleşik Arap Emirliklerinde de vaka sayısı 13 bini aştı. Hasta sayısındaki artışa rağmen, bu ülkelerde ölüm oranları düşük seyrediyor. Bahreyn’de, 3200 enfekte hastaya rağmen sadece sekiz kişi COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Cezayir’de hasta sayısı 4200’i geçerken, hayatını kaybedenlerin sayısı 460’ı buldu.

İsrail’de de hafta sonu itibariyle vaka sayısı 16.185, can kaybı 229 oldu.

Ortadoğu’da, virüsün yayılma çizgisinin artık yavaş yavaş düzleşmeye başladığı belirtiliyor. 11 Nisan’da yeni vaka sayısı 10 bin artışla tepe noktasında ulaşmışken, son on gündür, yeni vaka sayıları günlük 7 bin civarında seyrediyor.

**

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün