Yakup Barouh´un ardından...

Sevenleri başarılı reklamcının ardından duygularını paylaştılar.

Toplum
29 Nisan 2020 Çarşamba

“Cennet mekânındaki yerinden bizleri aydınlatmaya devam edecek”

Yakoup Barouh, 23 Nisan Perşembe günü, Ortaköy Mezarlığında, ailesinin katıldığı bir törenle defnedildi.

Türk Yahudi Toplumu Eşbaşkanı İshak İbrahimzadeh, cenaze töreninde duygularını şu şekilde ifade etti:

“Sevgili Yakup Ağabeyim,

Doli Ablam, Odelia, İlker, Nesi, Deniz, torunlar, kardeşleri ve tüm sevenleri, mesai arkadaşları...

Şimdi burada, Silvyo ağabeyim, Hahambaşımız ve sevgili Ravımız, Yakup Ağabeyi bizlere kendi sözleriyle anlattılar. İzin verirseniz sözlerimi onlarınkilere eklemek istiyorum. Her ne kadar sözlerin bittiği bir anda olsak da... Zaten insan bu anlarda sözlere de hazırlıklı olamıyor ve kalbinin gelişine bırakıyor… 

Yakup Ağabey’in hayatımın özellikle üç noktasında önemli bir yeri var:

Bunlardan biri, cemaat hayatımın Hahambaşılık kısmına, 27 yaşımda başladığımda Yakup Ağabey bizim yaşlarda birini - tabii o zaman en gencin 35 yaşında olma kıstası olduğu bir dönemde biz gençler için bir hayaldi - ekibine alıp ‘Gel birlikte yola çıkalım’ dediğinde, ‘Daha çok gencim nasıl yapacağız?’ dedim. O da her zamanki sevecen ve rahatlatan tavrıyla ‘Merak etme, sen de yaparsın, biz de sana yol gösteririz’ demişti. Hakikaten onların açtığı yolda, bugün burada cemaatin yöneticileri olarak durabiliyoruz.

Eşim Tuna, hayatının ilk iş tecrübesini Yakup Ağabeylerde, üniversitede okurken, İlancılık’ta yaptı. Staj dönemini hep orada geçirdi. 

Daha sonra Yakup Ağabey’in bütün ailesiyle samimi olduk. İlker’le beraber çalıştık. Dedeyle arkadaş olduk. Ve bütün ailenin hayatımızda izleri oldu.

İş hayatımın kurulmasında, Beri ile tanışmamızı sağlayan da, hiç farkında olmadan kendisidir. 

Çarşamba akşam acı haberini alıp toplumumuzun Twitter hesabından Yakup Başkanımızı kaybettiğimizi açıklamak acısı ile internette, yazılanları ve resimlerini ararken, onun her zaman hissettiğimizama şimdi anlayabildiğim iki özelliğini paylaşmak istiyorum:

Tevrat’ımız bize her yaşın rakamlarının Sara annemizin 127 yaşını açıklarken olduğu gibi anlamı olduğunu öğretir. Yakup Ağabey de aramızdan 75 yaşında ayrıldı. Yaşının rakamlarının toplamı 12 ediyor. 75 yaşın tecrübe ve bilgeliği ile içinde yaşattığı 12 yaşındaki bir çocuk kadar heyecanlı, enerji dolu ve umutla baktığı geleceğin hayalleriyle doluydu. Resimlerine baktığınızda dahi görebileceğimiz bu karışımdı, bizlere yol gösteren Yakup Ağabey.

İkincisi ise, birlikte çalıştığımız yıllarda onu kızdırmamıza, hatta haddimizi aştığımızdaki tavrıydı… Onun kızgınlık anını hiç görmedim. En öfkeli zamanlarda bile olayı farklı bir yönüyle alabilirdi. 

Dün akşam yine fark ettim ki belki reklamcı olmasının özelliği, daha doğrusu bu doğuşsal yeteneğin ona Tanrı tarafından lütfedilmiş olması, 112 senelik bir geleneğin kazanımları, olaylara her zaman iyi tarafından bakmayı, olayların iyi tarafını öne çıkarmayı ve o iyi taraflarıyla toplumu idare etmeyi ve yönetme bilincini kendisine kazandırmıştı.

Ummak istiyorum ki bizler de o yolda devam edebiliriz. 

Son olarak Yakup Ağabey’in Yahudi ismi Yaakov ve üç babamızın sonuncusu olan Yaakov için Tora’nın Bereşit kitabının son kısmı şöyle anlatır: 

‘Yaakov hasta yatağındadır ve ayaklarını toplar ve halkının arasına katılır.’ 

Yakup Ağabey’im de bugün halkının arasına katıldı. Halkının arasına katılmak bizim öğretimizde önemlidir ve bize sorumluluk verir çünkü halkının içinde onu yaşatabildiğimiz sürece Yakup Ağabeyimi de içimizde yaşatırız. Bizler hem cemaat yöneticileri, hem toplumun fertleri biliyoruz ve söz veriyoruz ki Yakup Ağabey aramızda yaşamaya devam edecektir ve elimizden geleni yapacağız. O da cennet mekânındaki yerinden bizleri aydınlatacak. 

Baruh Dayan Ha Emet… 

Bütün aileye baş sağlığı diliyorum, acınızı paylaşmaya çalışıyorum. 

Allahtan sizlere ve bizlere sabır diliyorum.”

 -------------

Güvenilir bir dost

Viktor Apalaçi

 

Yakup ile 50 yıllık bir zaman dilimine yayılan arkadaşlık döneminde, kendisini çok yönlü entelektüel kişiliğiyle, dürüstlüğüyle, açık sözlülüğüyle takdir ettim. Yakup Barouh 1992 yılında, 500. Yıl etkinlikleri için Türkiye’ye gelen İsrail Devlet Başkanı Haim Herzog’u, Türk Yahudi Toplumu İcra Kurulu Başkanı sıfatıyla karşılamıştı.

100 yıllık İlancılık Reklam Ajansı yöneticisi, Reklamcılar Derneğinin danışmanı, konusunda üniversite öğretim üyeliği yapan Yakup Barouh ile arkadaşlığımızı bilenler, gazeteye verilecek vefat ilanları için aracılığımı isterlerdi. Yakup geç saatlerde gelen talepleri ertesi günkü gazeteye yetiştirmek için inisiyatif kullanırdı. Rahmetli eşim Tuna’nın vefatında, kendisi vefat ilanının metnini yazmama yardımcı olmuştu.

Evliliklerimizin ilk yıllarında aynı grupta çıktığımız için çocuklarımızı birlikte büyütmüştük. Örnek bir aile reisi olan Yakup, çok sevdiği teknesine iki çocuğunun isimlerinin ilk hecelerini birleştirerek ODİL ismini vermişti. Kendisini yaz boyu, denize girmek için teknesini hep aynı yerde demir attığı, Büyükada’nın arkasındaki Kurşun Burnundan önceki koyda elimizle koymuş gibi bulurduk.

Or Ahayim Hastanesinin 100 yıllık tarihini anlatan ‘Sevgi ve Şefkatin 100 Yılı’ kitabında, hastanenin eski başkanlarından İzidor Barouh bölümünü hazırlamak için Yakup’un aracı olmasını istemiştim. Babasından benim için sağladığı randevularda, kendisi de yol gösterici olarak katkıda bulunmuştu.

Yakup’u en son 3 Mart gecesi bir ev toplantısında gördüm. Bu, yeri doldurulmaz kaybım ile bir veda toplantısıymış. Sevgili eşi Dolly’nin, oğlu İlker’in, kızı Odelya’nın acısını paylaşıyor, baş sağlığı diliyorum.

 --------------

Eniştem Yakup Barouh’un ardından…

Lolita Nahmias Haleva

1970’li yıllardı. Teyzem Doli’nin nişanlısı olarak, alametifarikası sarı sakalı ve sevimli beyaz Vosvos’u ile hayatıma girdiğinde, henüz küçücük bir çocuktum. İlancılık Reklam Ajansının nefti yeşili karton dosyaları ile tanışmam, o zamanlara rastlar. Ablam Rozi’ye ve bana bu dosyaların içinde rengârenk kâğıtlar, kadife kaplı kalemler, güzel silgiler hediye ederdi. Vosvos’una doluşur, lunaparka giderdik. Hem olağanüstü eğlenceli, hem müthiş bilgiliydi. Bir gün bir matematik problemimi çözemediğinde afallamıştım; çocuk gözümle Yakup Barouh’un yanıtını bilmediği hiçbir şey olamazdı. Tabiri caizse, gökten zembille inmişti!

Yakup Barouh yeniliklere açık, öğrenmeyi ve öğretmeyi seven bir kişiydi. Yoğun çalışma hayatının yanı sıra, 2012 yılından bu yana Yeditepe Üniversitesinde Marka Yönetimi dersleri veriyordu. Son görüşmemizde, hocalığın kendisini ne kadar mutlu ettiğinden söz etmişti. Hatırşinastı. Şalom Dergi’de çıkan yazılarımı takip eder, özellikle beğendiği bir yazı olduğunda, beni arayıp kutlardı. İlgi ve sevgisi benimle sınırlı değildi. Eşim de kızım da nasiplerini alırlardı. Onunla tanıştığımız zamanki yaşım, bana hitap şeklinde belirleyici oldu: “Loloş”tum; sonuna kadar öyle kaldım.

Yakup Barouh benim için çok özeldi. Yokluğunu henüz idrak edemiyorum…   

 ----------------

 

---------------------

Yakup Barouh’un ardından

Anet Pase

Şalom Gazetesine 1998’de profesyonel çalışan kadrosu içinde katıldığım yıllarda rahmetli İzidor Barouh, gazetenin sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü idi. Gazeteye o kimlikle gelmezdi fakat İlancılık Reklam Ajansının sahibi olarak kendisi ile görüşürdüm. Rahmetli İzidor Bey şirketinin hesaplarını takip eder, ödemeleri ile bizzat ilgilenirdi. Kendisi ile konuşmaktan keyif alırdım. Her Roş Aşana Bayramı öncesi Yahudi yılbaşına göre düzenlenmiş mini duvar takviminin basımı ve dağıtımı, kendisi için çok önemli idi. Mutlaka kendisi telefon eder ve takvimlerin hazır olduğunu, abonelerimize dağıtmak üzere kaç tane istediğimi sorardı. Bu takvimlerin zamanında dağılması, herkese ulaşması onun için çok mühimdi. 2012 yılında vefatının ardından her zaman omuz omuza çalıştığı oğlu Yakup Barouh bayrağı devir aldı. 30 yıldır bastıkları takvim artık ona emanetti. Babasının anısına basmaya ve dağıtmaya devam edeceklerini, abonelerimiz için kaç tane yollaması gerektiğini sordu. Böylece başlayan sohbetimiz bu nazik, çalışkan alçakgönüllü beyefendi ile gerek iş çatısı altında, gerekse sosyal hayatta kesintisiz sürdü. Derin iş bilgisi, danışmak istediğiniz konulardaki sabırlı açıklayıcılığı, entellektüelliği ile rahmetli Yakup Barouh benim için eski ekolün içinden gelen, fakat yeniliğe hep açık, geniş fikirli örnek bir iş adamı modeli idi. 

Toplumumuzun her kademesinde faal olan Sayın Yakup Barouh’un zamansız ölümünden duyduğum üzüntüyü sevgili ailesi ile paylaşır, Allah’tan rahmet dilerim. 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün