Zoombombing – Antisemitizmin evlere sızdığı yeni çatlak

Sosyal mesafe zorunluluğun olduğu bu günlerde her türlü dini ve kültürel etkinliklerin yapıldığı Zoom, antisemitizmin evlerin içine girmesini mümkün kılıyor.

Selin KANDİYOTİ Kültür
22 Nisan 2020 Çarşamba

‘Zoombombing - Zoom bombalaması’ adı verilen olgu kişilerin Zoom uygulamasında gerçekleştirilen video konferanslara izinsiz bir şekilde girip sabote etmesine deniyor. Genellikle video konferanslar antisemit ve ırkçı söylemlerle, bazen de pornografik içerikle saldırıya uğruyor. COVID-19 salgınıyla beraber yaygınlığı artan Zoom toplantıları gün geçtikçe daha çok Zoombombing’e uğruyor. Dünya çapında Yahudi cemaatleri tüm dini törenlerini, kutlama ya da anmalarını Zoom üzerinden gerçekleştiriyor. Bu etkinliklerin geniş katılımlı olmasını isteyenler davetin internet bağlantısını herkese açık şekilde paylaşıyor. Sorun da burada başlıyor. Bu fırsatı kaçırmayan antisemit ve aşırı uç gruplar video konferanslara izinsiz girerek ırkçılık ve nefret söylemlerinde bulunuyor. Hayatlarında antisemitizmle hiç karşılaşmamış insanlar ilk kez kendi evlerinde böylelikle antisemitizme maruz kalıyor.

ADL (Anti-Defamation League / İftira ve İnkârla Mücadele Birliği) 14 Nisan’da Zoom Baş Ürün yetkilisi Oded Gal ile platformun Zoom Bombalaması’na karşı güvenliğinin arttırılma konusunu görüştü. Gal, Zoom’a yeni bir özellik getirilerek, otomatik olarak insanların toplantıya katılmadan ‘bekleme odası’nda alındıklarını, ancak toplantı sahibi izin verdikten sonra toplantıya girebileceklerini belirtti. Zoom ayrıca son bir güncelleme ile toplantı sahiplerine odayı kilitleme şansı veriyor. Ayrıca toplantı sahibine, katılanlara konuşma, ekran paylaşma ve yazı yazma hakkının verilip verilmeyeceğine karar verme yetkisi veriliyor. Toplantı sahibi dilerse kullanıcıları toplantıdan bir daha girmemek üzere atabiliyor. Rahatsız eden kişi kullanıcı adı değiştirse de Zoom, IP adresinden kişileri takip ettiği için yeniden girişi mümkün olamıyor.

Bir Zoombombing olayı yaşandığında Oded Gal, mutlaka ekran resminin çekilmesini ve olayın kanıtla birlikte Zoom’a bildirilmesini tavsiye ediyor. Yakında Zoom’un güvenlik menüsüne doğrudan şikâyet edilebilecek bir buton eklenecek.

ADL Başkan Yardımcısı Oren Segal antisemit amaçları olan Zoom bombacılarının genelde sinagogların, Yahudi kurumların yaptığı etkinlikleri hedeflediğini dile getirdi. Genelde bu kişiler svastikalar çiziyor ve yüksek sesle antisemit içerikli hakaretlerde bulunuyor. Kullanıcılar birdenbire karşılaştıkları bu olaylar karşısında hemen tepki veremiyor ve o geçen zamanda travma yerleşiyor. Bu nedenle ADL, bu konuyu çok ciddiye alıyor. Son zamanlarda bar-miztva, düğün, sünnet ve cenazeler genelde Zoom üzerinden yapılıyor. ADL Zoombombing’e maruz kalanların kendilerine rapor verebileceğini vurguluyor.

Zoom CEO’su Eric Yuan güvenlik meseleleri yüzünden kamuoyundan şu sözleriyle özür diledi: “Zoom’un bilgi işlem destekli büyük kurumlar için tasarlandı. Bir anda tüm dünyanın dersleri, konser ve konferansları Zoom üzerinden yapmasını beklemiyorduk. Şeffaflık ve güvenlik için elimizden gelen düzeltmeleri ivedilikle yapacağız.” 

***

***

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün