Trump, Holokost anmasını bir haftaya çıkardı

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz cuma günü yaptığı resmi açıklamada, “Holokost Kurbanlarını Anma” amacıyla bir anma haftası düzenleneceğini duyurdu. Açıklamasında hükümetinin “ırkçı ve antisemit ayrımcılıkla mücadele konusundaki süregelen çalışmalarını” da övdü.

Dünya
22 Nisan 2020 Çarşamba

Trump açıklamasında, “Holokost’ta katledilenler arasında Nazi Almanya’sının akıl almaz şeytani planı ‘Nihai Çözüm’e kurban giden 6 milyon Yahudi erkek, kadın ve çocuk vardı” dedi.

Açıklamada, “Holokost’ta yaşamlarını yitiren ve aralarında Yahudilerin, Polonyalıların, Slav ırkına mensupların, Romanların, Sintilerin, zeka ve fiziksel özürlülerin, eşcinsellerin, muhalif görüşlülerin ve düzinelerce farklı topluluğa mensup insanların yer aldığı milyonlarca insanı hatırlayın” denildi.

Trump Amerikan Yahudilerinin hala zulümle karşılaştığını belirtti ve aralık ayında antisemitizmle mücadele adına çıkardığı Başkanlık Kararnamesine dikkat çekti. Tartışmalı kararname üniversite kampüslerindeki Yahudilerin mevcut medeni haklarının 1964 senesinde kabul edilen Vatandaşlık Hakları Yasası çerçevesinde ‘güçlü’ bir şekilde korunması talimatını veriyor. Söz konusu kararname saldırganların Yahudileri hedef almasının nedeninin onları bir ırk olarak algılamasından ya da ortak bir ulusal kimlik paylaştıklarını düşünmesinden kaynaklandığını belirtiyor.

Kararnameyi eleştirenler kararnamedeki metinle Yahudiliğin bir ulus olarak gösterildiğini ileri sürüyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün