Buchenwald Kampının kurtarılışının 75. yıldönümü kutlandı

Korona virüsü nedeniyle Almanya’daki toplu etkinliklerinin neredeyse çoğunun iptal olmasıyla, Buchenwald Toplama Kampının kurtarılışının 75. yıldönümü, geçtiğimiz cumartesi günü yeni bir yöntemle kutlandı.

Dünya
15 Nisan 2020 Çarşamba

Anma kapsamında, Almanca, İngilizce ve Fransızca dil seçenekleriyle “www.thueringer-erklaerung.de” isimli bir internet sitesi yayına girdi. Sitede Thuringia Deklarasyonu adı altında  “aşırı sağcı radikalizm ve otoritarizmin yükselişte olduğu bugünkü ortamda insan haklarının, demokrasinin ve özgürlüğün hiçbir koşulda hafife alınmaması gerektiği uyarısı” yapıldı.

Siyaset camiası ve sivil toplumdan önemli isimler tarafından imzalanan deklarasyon metninde ayrıca, “Irkçılık ve antisemitizmin propagandası açık bir şekilde yapılıyor ve bu da Almanya’da şiddet olaylarına yol açıyor. Sadece birkaç yıl öncesine kadar bu tür olayların olabileceği düşünülemezdi” ifadeleri yer aldı.

İnternet sitesinde ayrıca 1937 senesi ile tutukluların isyan başlattığı 1945 senesi arasında Buchenwald’den canlı kurtulanların kısa açıklamalarına ve tanıklıklarına da yer verildi. Ana kampta 56 bin kişinin, uydu yerleşim bölgesi Dora’da da 20 bin kişinin hayatını kaybetmişti.

**

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün