Harari: “Seçilmiş meclisin seçilmemiş bir başbakanı denetlemesini engellemek bir darbe girişimidir”

Korono virüs yüzünden İsrail meclisi Knesset’in kapatılmasını ağır bir dille eleştiren ünlü yazar ve düşünür Yuval Harari, bu durumu darbe girişimi olarak gördüğünü belirtti. Harari’nin, 22 Mart tarihinde İsrail’in Yediot Ahronot/ynet gazetesinde yer alan yazısından alıntılar paylaşıyoruz.

Elda SASUN Dünya
24 Mart 2020 Salı

“Ülkede bir darbe girişimi olduğunu nasıl anlarsınız? Basit değil. Gökyüzünde büyük harfle yazılı bir adres görünmüyor: "Darbe!" Güneş parlamaya devam ediyor, çocuklar oynamaya devam ediyor, insanlar yemeye devam ediyor. Her şey normal görünüyor. Rusya’da 1991'de bir darbe yapmaya çalışırken, televizyonlarda devamlı ‘Kuğu Gölü Balesi’ yayını yapılıyordu. Halk, bir şeylerin yolunda gitmediğini anlıyordu çünkü hangi kanala bakarsanız bakın, bale görüyordunuz. Tüm bu kuğu sürülerinin altında bir darbe girişimi sürüyordu.

Kuşkusuz korona salgını çok önemli, ama sonunda geçecek. Fakat şu anda verdiğimiz kararların sonuçlarıyla daha uzun yıllar yaşayacağız. Özgürlük sınırlarımız ve onlarca milyarın dağılımı hakkında rüşvet ve inancın ihlali ile suçlanan, geçen yıl üç kez insanların güvenini kazanmak için gidilen seçimlerde başarısız olan bir kişinin kararlarını, halkın seçilmiş yetkilileri kontrol edemezse, bu kişi Knesset'i dağıtır.  Medyayı ‘paniğin yayılmasını önlemek için’ kapatmaya karar verirse, durum değişir. Acil emir veren çok daha demokratik devletler var - bu gerekli ve meşru - çünkü İtalya veya Kanada'da emirleri yayınlayanlar demokratik olarak seçilmiş hükümetler. Bizimle, emirleri düzenleyenler halktan yetki almamış kişilerdir.  İki hafta önce, İsrail halkı aslında bizi temsil etmek için bir kurumu zorunlu kıldı - Knesset.  Ancak Knesset’i toplamak, bir başkan seçmek, komiteler oluşturmak ve burada neler olduğunu izlemek yerine, Netanyahu'nun elçileri milletvekillerinin sağlığını korumak bahanesi ile Knesset’i kapattırıyor.

Böyle acil bir durumda görevlerini yerine getiremedikleri takdirde sağlıklı milletvekillerinin neye ihtiyacı vardır? Doktorlar, polis memurları ve süpermarket satıcıları bulaşma korkusuna rağmen çalışmaya devam ederken, milletvekilleri için de koruyucu kıyafetler sağlanabilir, çevrimiçi toplantılar yapılabilir. Birçok çözüm var, ancak Knesset hemen çalışmaya başlamalıdır.

Eğer Knesset Netanyahu’nun kararına inanmaya karar verirse, tamamen onun yetkisinde demektir. Fakat seçilmiş Knesset'imizin, seçilmemiş bir başbakanın ne yaptığını denetlemesini engelleme girişimi bir darbe girişimidir. Ve Knesset çalışmadığı sürece diktatörlük içinde yaşıyoruz sayılır.”

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün