Purim partisi sizi bekliyor

Türk Yahudi Toplumu ve Aşkenaz Cemaatinin birlikte düzenleyecekleri Purim partisinde, Aşkenaz Sinagogu Hahamı Rav Mendy Chitrik bu yıl yine bir ilke imza atıyor. Rav Chitrik her yaştan misafirlere hitap eden sürprizlerin yanı sıra hem konserlerde hem sosyal medyada dünya çapında başarılara imza atan renkli kişilikli rap sanatçısı Nissim Black’i Türkiye’deki rapseverlerle buluşturuyor.

Nazlı DOENYAS Toplum
4 Mart 2020 Çarşamba

Seattle’da zorlu bir mahallede büyüyen ve 12 yaşına kadar uyuşturucu satan Black, bugün Tora okuyor, kaşerut kurallarını uyguluyor, Şabat’ı sıkı bir şekilde koruyor, eşi Adina ve altı çocuğu ile Kudüs’ün en taviz vermeyen ultra Ortodoks Yahudi bölgesinde yaşıyor.

Black’in 2016 yılında Gad Elbaz ile birlikte çalıştığı ‘Hashem Melech 2.0’  şarkısı, YouTube’da 4,5 milyon fazla indirme ile anında hit oldu. ABD, Kanada, İsrail, Almanya, Brezilya, İngiltere, Güney Afrika, Dominik Cumhuriyeti, Jamaika ve daha birçok ülkede geniş hayran kitlelerine sahip olan ve konser vermeye devam eden Black, ilk defa Purim partisi için Türkiye’ye geliyor.

Afrikalı Amerikalı olan Black, yaşamı ve şarkılarıyla alışılagelmiş çerçeveleri kırıp, kendine özgü müziği ve şarkı sözleri ile Yahudi kültürünü günümüz diliyle canlandırıyor. Bu şekilde genç nesillere de hitap ederek Yahudi kültürünün güncelliğini korumasını sağlıyor.

Son çıkardığı ve yayınlandığı anda YouTube’da 1 milyondan fazla tıklanan ve Purim Partisinde de seslendireceği Mothaland Bounce şarkısının son dizeleri hayli cesur ve meydan okuyucu.

“I Just wanted you to be aware / Sadece farkında olmanı istedim. Signing off as Mr.Black / Bay Black olarak çıkış yaparken. Hitler’s worst nightmare / Hitler’in en kötü kâbusuyum. Yeah / Evet.”

Yahudiliğini bu kadar açık olarak ortaya koymanın getirdiği tehlikelerin de farkında olan Black, yaşamı boyunca kendini bulma yolunda farklı dinleri de deneyimledi. Black, Yahudilik barış getirdiği ve huzuru Yahudilikte bulduğu için seçimine ne kadar bağlı olduğunu insana neşe veren ve içini umutla dolduran şarkıları ile vurguluyor.

Özellikle Mothaland Bounce şarkısı, Black’in Yahudiliğini aleni olarak gururla yaşamanın verdiği yaşam coşkusu, yansıttığı manevi derinlik ve yaratıcılığı ile antisemitleri rahatsız edeceğe benzer. Şarkının sonundaki Hitler’in en kötü kâbusu tanımlamasının sebebini de burada açıkça görebiliriz. Malvarlıkları, onurları, ruhları, yaşamları yok edilmeye çalışılan, sindirilmeye çalışılan ve sonrasında da tedirginlik içinde yaşayan bir topluma ait bir bireyin, yıllar sonra gururla, cesaretle Yahudiliği sahiplenmesi, bunu aleni olarak şarkılarla, milyonlarca kere tıklanan videolarla tescillemesi, gerçekten de Hitler’in en kötü kâbusu olmalı.

Aşkenaz Sinagogu Hahamı Rav Mendy Chitrik ve ekibinin aylar süren çalışmaları ile gerçekleşecek Purim Partisi’ne her yıl olduğu gibi katılımın yoğun olması bekleniyor. Yahudi toplumunun, lezzetli ikramlar, eğlenceli faaliyetler, çocuklara sürprizler ve Türkiye’de ilk defa gerçekleşecek Nissim Black konseri eşliğinde neşe içinde zaman geçirebilecekleri buluşma noktası olan ve herkesin davetli olduğu Purim Partisi’nin detayları, Türk Yahudi Toplumu bültenleri ve sosyal medyadan takip edilebiliyor.

 

 

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün