Rivlin, İsrail-Diaspora ilişkileri konulu toplantıya ev sahipliği yaptı

İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin ve Ruderman Ailesi Vakfı, İsrail ve Diaspora ilişkileri konulu ‘Aile Arasında Tutmak’ forumuna ev sahipliği yaptı. Kudüs’te gerçekleşen etkinlikte, yazar Nicole Krauss, Olimpiyat madalyası sahibi Arik Ze’evi, oyuncu Moran Atias, şarkıcı Ayala Indgedashet gibi Yahudi dünyasından farklı alanda birçok konuşmacı yer aldı.

Dünya
19 Şubat 2020 Çarşamba

Devlet Başkanı Reuven Rivlin konuşmaları, olumlu adım atmak için bir ‘ortak amaç’ tanımı yapmanın gerekli olduğunu belirterek başlattı. Rivlin, “Yahudilik, antisemitizmin her türü ile savaşma konusunda taviz vermeden söz vermeyi ve bir Yahudi devleti ve demokratik bir devlet olarak İsrail Devletinin varlığının devamının sağlanmasını kapsar. Fakat aynı zamanda da edebiyat ve felsefe, bilim ve araştırma, dünyayı iyileştirmek, iş dünyası ve hayırseverlik gibi hayatın diğer tüm alanlarında bir bağ kurulmasını gerektirir. Yahudilik sadece krizlerin veya afetlerin ve felaket anlarının ürünü olamaz ve olmamalıdır. İsrail’de ve dünyanın her yerinde Yahudi toplumlarının çeşitliliğini kutlamalı ve çok renkliliği ile yeşermelidir” şeklinde konuştu.

Amerika ve İsrail Yahudi toplumları arasında gittikçe artan bir uçurum hakkındaki endişelere rağmen, Ruderman Ailesi Vakfının son zamanlarda yaptığı bir araştırma, Amerikan Yahudilerinin yüzde 80’inin kendilerini İsrail taraftarı olarak gördüğünü, yüzde 67’sinin de İsrail’e karşı gönül bağı hissettiklerini ortaya çıkarttı. Üstelik Amerika’daki Yahudilerin yüzde 70’inden fazlası, İsrail ile kişisel ilişkilerinin beş sene öncesine göre aynı ya da daha güçlü olduğunu hissediyor.

Bu düşünceler doğrultusunda, Ruderman Ailesi Vakfının yöneticisi Shira Ruderman, “İsrail’in Amerika Yahudi toplumu ile ilişkisinin, halktan herhangi bir ilgi görmeden, profesyoneller arasında küçük bir çemberde geçtiği bunca yıldan sonra, bu konuyu tekrar merkeze getiriyoruz” dedi.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün