Gantz: ‘Yahudi çoğunlukla’ hükümeti kuracağız

İsrail’de seçimler yaklaşırken Mavi - Beyaz İttifakı Lider Benny Gantz, seçimlerden sonra ‘Yahudi çoğunluk’la hükümeti kuracağını ya da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun istifa etmesi durumunda Likud Partisi ile ulusal birlik hükümeti kurabileceğini belirtti.

Dünya
19 Şubat 2020 Çarşamba

Gantz üç büyük önemli ulusal haber kanalıyla gerçekleştirdiği röportajlarda, seçimle ilgili önemli konulara değindi. Bu konuların başında sonu gelmeyecek gibi görünen siyasi çıkmaz yer aldı. Söz konusu siyasi çıkmazın nedeni Likud Partisinin de, Mavi - Beyaz Partisinin de mecliste çoğunluğa sahip olarak hükümet kurmak için gereken 61 milletvekili sayısını çıkaramayacak olması. 

Gantz konuyla ilgili olarak, “En çok oy alan parti biz olacağız ve inanıyorum ki (Arap) Ortak Listenin desteğine de ihtiyacımız olmayacak. Seçimlerde büyük bir farkla en çok oy alan parti olacağımızı ve diğer partilerin bize katılacağını göreceksiniz” dedi. Gantz ayrıca Arap partilerle bir hükümet kurmayacağına dair verdiği sözü yineledi.

Gantz’ın Yahudi çoğunlukla ilgili yorumları, Arap Partilerin Ortak Listesi olmadan Mavi ve Beyaz’ın öncülüğündeki bloğun, Likud’un öncülüğündeki bloktan daha fazla oy alması ve Arap partilerin de hükümeti kurmada çekimser kalması durumunda azınlık hükümeti kuracağına işaret ediyor olarak algılanabilir. 

 Netanyahu, Gantz’ı daha önce koalisyon dışındaki Ortak Listenin desteğiyle hükümet kuracak olmakla suçlayarak, kınamıştı. Netanyahu bu suçlamayı olası böyle bir hükümeti Arap partilerin anti-Siyonist ideolojisinden dolayı gayrimeşru kılmak için yapmıştı.

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün