ABD’de antisemit önyargılar devam ediyor

Uzun yıllardır görülmemiş şekilde şiddete dayalı antisemit olayların tırmanışa geçtiği günümüzde, İnkar ve İftira ile Mücadele Birliğinin (ADL) yaptığı yeni bir ankette yetişkin Amerikalıların yarısından fazlasına denk gelen yüzde 61’lik bir kısmının en az bir kemikleşmiş antisemit önyargıya katıldıkları ortaya çıktı.

Dünya
12 Şubat 2020 Çarşamba

Diğer yandan, anket sonucuna göre antisemit hisler besleyen Amerikalıların yüzde 11 ile 14 arasında olması, ADL’nin son 25 yıldır yaptığı anket sonuçlarına göre, en düşük yüzde sonucu elde edilmesi de pozitif bir gelişme olarak nitelendirildi.

‘Yahudilere Karşı Amerikan Tavrı’ başlığı ile, ADL tarafından her yıl yapılan ankette geçen zamana karşın Amerika’da antisemit önyargıların kaybolmadıkları, hatta Amerikalı yetişkin nüfusun yaklaşık 28 milyon kişiye denk gelen yüzde 11’nin, ankette belirtilen önyargılardan altı veya fazlasına katıldıklarını ve bu şekilde derine işlemiş Yahudi karşıtı tipik antisemit fikirleri taşıdıkları ortaya çıktı.

Yapılan ankette çıkan sonuçlar, iş dünyasındaki Yahudi baskınlığından, Yahudilerin kendi vatanlarından çok ve öncelikli olarak daima İsrail’e sadık olduklarını iddia eden ‘çifte sadakat’ önyargısına pek çok antisemit fikrin, hâlâ benimsendiğini ortaya koydu.

Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü’nün hemen ertesinde sonuçları açıklanan ankete göre, neredeyse her beş Amerikalıdan birine denk gelen yüzde 19’luk bir kesimin Yahudilerin Soykırım hakkında çok fazla konuştuklarını düşündükleri ortaya çıktı. Tüm araştırmaların Amerikalıların Soykırım konusunda zaman geçtikçe daha az bilgiye sahip olduklarını gösterdiği dönemde yapılan ankette göze çarpan bu bilgi, endişe verici bulundu. 

Ankete katılan Amerikalıların yüzde 24’ü Amerikalı Yahudilerin İsrail’e ABD’den daha sadık olduklarını düşündüklerini belirterek, yaygın bir antisemit fikir olan ‘Yahudi sadakatsizliği’ önyargısını taşıdıklarını gösterdiler. 

Yahudilerin iş ve finans dünyasını yönettiklerine dair bilinen antisemit önyargılardan olan fikir ise ankette kendine, katılımcıların yüzde 15’inin Yahudilerin iş dünyasında fazlasıyla güç sahibi olduklarını söylemeleriyle ve yüzde 10’nun Yahudilerin istediklerini elde edebilmek için karanlık işlere yönelmeye diğer insanlara göre daha yatkın olduklarını iddia etmeleriyle kendini gösterdi. 

Ankete katılanların neredeyse üçte birini oluşturan yüzde 31’lik çoğunluk, Yahudi patronların iş alımlarında yine Yahudi elemanlar tutmaya özen gösterdiklerine inandıklarını, yüzde 17’si ise televizyon ve sinema endüstrilerinin Yahudiler tarafından yönetildiğini düşündüklerini söylediler.Yahudiler hakkında oldukça uzun zamandır devam eden tarihi efsanelerin en yaygın olanlarının başında, ankete katılanların yüzde 27’sinin inandıklarını söylediği, Yahudilerin Hz. İsa’yı öldürdükleri iddiası geldi. 

Diğer yandan, tüm bu cevaplara rağmen genel anlamda Yahudiler için olumlu görüşlerini belirtmeyi de ihmal etmeyen katılımcıların yüzde 79’luk bir çoğunluğu, Yahudilerin aile düzeni ve yaşamına önem veren bir topluluk olduğunu düşündüklerini ve yüzde 66’lık bir oran ise Yahudilerin Amerikan kültürüne pek çok katkısı olduğuna inandıklarını belirtti.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün