Ortaya yeni çıkan Sobibor fotoğraflarında Demjanjuk görülüyor

Araştırmacılar, işinde Sobibor Ölüm Kampından fotoğrafların da bulunduğu yeni bir albüm ortaya çıkardı. Albümdeki fotoğraflarından ikisinin savaş suçuyla yargılanan John Demjanjuk olduğu iddia ediliyor.

Dünya
30 Ocak 2020 Perşembe

Sobibor Komutanı Johann Niemann’ın evinde bulunduğu belirtilen albüm, geçen hafta Berlin’deki ‘Terör Coğrafyası’ Müzesinde ilk kez kamuoyuna duyuruldu. Albüm önümüzdeki günlerde, Washington’daki Holokost Müzesine gönderilecek.

Niemann, Sobibor tutsaklarının 1943 yılında çıkardığı isyanda ölen, SS komutanlarından biriydi. Torunu, büyükbabasına ait eşyalardan oluşan bir koleksiyonu Tarihçi Hermann Adams’a teslim etti. Koleksiyon, ardından Berlin’deki müzeye ulaştı.

Tarihçiler, söz konusu koleksiyonun Sobibor’un tarihi hakkında bilinmeyenleri ortaya çıkarma konusunda etkili olacağını belirtiyor. Kampta, birkaç yüz Yahudi’nin öldüğü biliniyor. Kamp sonra Almanlar tarafından yıkıldı.

Tarihçi Steffen Hanschen, “Almanlar kampı yıkarak, arkalarında hiç kanıt bırakmamak istedi. Ancak bulunan fotoğraflar, binalar, failler ve işbirlikçileri konusunda bilgi veriyor” açıklamasını yaptı.

Kampın gardiyanlarından olan Demjanjuk, fotoğrafların ikisinde net bir şekilde görülüyor. Tarihçiler, Demjanjuk’un kimliğini teyit etmek için biyometrik uzmanlarından destek istedi. Sonuçlar yüzde yüz olmasa, varılan sonucun ‘tatmin edici’ olduğu belirtildi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün