Yüzyılın Anlaşması: Barış içinde, bir arada yaşamak

ABD Başkanı Trump, uzun süredir ertelediği İsrail-Filistin Barış Planını açıkladı. 28 Ocak günü, İsrail Başbakanı Netanyahu ile birlikte açıklamasını gerçekleştiren Trump, planın barış içinde yaşayan iki bağımsız devlet hedeflediğini belirtti.

Dünya
29 Ocak 2020 Çarşamba

80 sayfalık plan

Trump, 80 sayfalık anlaşmanın, şimdiye kadarki en geniş kapsamlı ve en detaylı plan olduğunu belirtti. “karmaşık sorunlar detaylı çözümler ister” diyen Trump, İsrailliler, Filistinliler ve bölgenin güvenliği için kesin çözümler ürettiklerini belirtti.

Devlet 4 yıllık süreçte

Filistinlilerin dört yıllık bir süreçle, tam bağımsız bir devlete ulaşabileceğini belirten Trump, bu sürede İsrail’in güvenlik açısından hiç taviz vermeyeceğini, terörün yeniden İsrail topraklarına dönmeyeceğini vurguladı.

“İsrailliler için çok şey yaptım, şimdi sıra Filistinlilerde”

“Herkes biliyor, bugüne kadar İsrailliler için çok şey yaptım… Adil olan, şimdi Filistinliler için de çok şey yapmam…” diyen Trump, ancak iki taraf da iyi olursa adil bir anlaşmaya varılabileceğini belirtti.

Filistin Yönetimi Başkanı Abbas’a da seslenen Trump, “Eğer barış yolunu seçerseniz, ABD ve daha birçok ülke, size her adımda yardım etmeye hazır” dedi.

Kurulacak Filistin Devleti için 50 milyar dolarlık yatırımın hazır olduğunu belirten Trump, “Filistin artık yardımlara bağımlı olmayacak, kendi ayakları üzerinde gelişip yükselecek. Filistinliler bu kapasiteye sahip” dedi.

Anlaşma gerçekleşirse iki devletli bir yapı ile Filistin, başkenti Doğu Kudüs'ün bir bölümü olan bağımsız bir devlet olarak tanınacak ve sınırları bugünkü topraklarının iki katı olacak. ABD Doğu Kudüs'te ayrıca bir büyükelçilik açacak. Yapılan yatırım ve yardımlarla, önümüzdeki yıllarda Filistinliler için bir milyon iş yaratılacağını belirten Trump, Filistin topraklarındaki fakirlik oranının da yarı yarıya azalacağını iddia etti.

Trump, bu süreç içerisinde terörün kesinlikle durması gerektiğini belirtirken, İsrail'e karşı nefretin, Hamas'ın faaliyetlerinin ve İslami cihad'ın sonlandırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Netanyahu: İsraill için büyük ve tarihi bir kazanım

Trump'ın ardından kürsüye gelen İsrail Başbakanı Netanyahu da planının detaylarına ilişkin konuşarak planı "İsrail için çok büyük ve tarihi bir kazanım" şeklinde nitelendirdi. Netanyahu, plan kapsamında Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinin İsrail toprağı olarak tanınacağını açıkladı.

Netanyahu ayrıca, Trump'ın planına göre İsrail'in, Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdüreceğini de ifade etti. Netanyahu, planın bölge barışına büyük katkı sağlayacağını savundu.

Anlaşma planının öne çıkan maddeleri:

Kudüs bölünmemiş bir şekilde İsrail'in başkenti olacak.

Filistin toprakları iki katına çıkacak. Kurulacak Filistin devletinin başkenti Doğu Kudüs'te bulunacak ve ABD burada büyükelçilik açacak.

Hiçbir İsrailli ya da Filistinli yerlerinden edilmeyecek.

İsrail, Ürdün Kralı Abdullah bin Hüseyin ile birlikte çalışarak Mescid-i Aksa ve Harem-ül Şerif gibi kutsal yerlerin mevcut durumunun korunmasını sağlayacak.

Trump'ın planındaki haritada Filistinlilere verilen topraklara 4 yıl boyunca dokunulmayacak. Bu süreçte Filistinliler İsrail ile müzakere edecek ve bağımsız devlet olmak için planda koşulan şartları yerine getirecek.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün