ABD Barış planı açıklanıyor

ABD ve İsrail’de son zamanlarda oluşan siyasi belirsizlikler yüzünden neredeyse bir yıldır açıklanması ertelenen, Filistin-İsrail, Trump Barış Planı önümüzdeki salı gününden evvel açıklanacak.

Dünya
24 Ocak 2020 Cuma

ABD Başkanı Donald Trump, perşembe aksamı  basına yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Muhalefet Lideri Benny Gantz’ın önümüzdeki salı günü Washington’a yapacakları ziyaret öncesi aylardır beklenen Yüzyılın Anlaşmasını açıklanacağını belirtti. 

Başkan Donald Trump, 70 yıllık Arap-İsrail çatışmasını daimi barışa götüreceğini iddia ettiği anlaşmayı, hazırlıkların yapıldığı ilk günlerden bu yana “Yüzyılın Anlaşması” olarak niteliyor.   

Başkan Florida’ya Airforce One ile yaptığı uçuş sırasında yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri de kullandı:

“İsrail seçimleri öncesi kampanyalar sırasında hem iktidarın hem de muhalefetin Washington’a gelmesi pek duyulmuş bir durum değil. Bu anlaşmaya önayak olmuş olmamdan son derece memnunum. Netanyahu ve Gantz bu anlaşma için, anlaşmaların en zoru diyor. Anlaşma iyi bir plan ve bu sefer işe yarayacağını düşünüyorum” 

Trump bir gazetecinin, Filistin tarafı ile de konuşuluyor mu ? sorusuna ise şöyle cevap verdi: “Onlarla da konuşuyoruz elbet. Zaman için de daha da diyalog kuracağız. Başta  negatif bir reaksiyon olacak, ancak anlaşma onlar için de  uzun vadede pozitif olacak.

Gelen ilk raporlara göre anlaşma İsrail’e Ürdün Vadisi üzerinde bir egemenlik hakkı verirken, İsrail’in başkentini de Kudüs olarak kabul ediyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün