Trump, ABD’nin üç Avrupalı müttefikini İran konusunda gümrük vergileri ile tehdit etmiş

ABD Başkanı Donald Trump üç Avrupa ülkesinin hükümetlerini İran’ın nükleer zenginleştirme yapmasına karşı tavır almaları konusunda tehdit etmiş.

Dünya
17 Ocak 2020 Cuma

Habere göre, Trump bu konuda pasif kalındığı takdirde her üç ülkeden ABD’ye ithal edilecek arabalara büyük vergiler uygulayacağını belirtmiş.

The Washington Post’un haberine göre, Trump’ın uyarısı, söz konusu ülkelerin anlaşmanın kendilerine verdiği ‘şartların yerine getirilmemesi halinde çekilme prosedürü’ hakkını işleme koymalarından bir hafta evvel yapılmış. 

Geçtiğimiz çarşamba günü, Fransa, İngiltere ve Almanya anlaşmanın kendilerine verdiği ‘şartların yerine getirilmemesi halinde çekilme prosedürü’ hakkını işleme koydu.  Anlaşmanın protokolüne göre şimdi AB, anlaşmanın diğer tarafları Rusya ve Çin’e bu durumu resmen bildirmek zorunda. Eğer bu tarihten  15 gün içinde bir çözüm bulunamazsa anlaşma iptal olabilir ve İran’a anlaşma öncesi Birleşmiş Milletlerin uyguladığı, 2015 öncesi  yaptırımlar tekrardan devreye girer. 

Washington Post haberin kaynağı hakkında bir bilgi vermezken, Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Trump’ın tehditkar ifadesini doğruladı. 

Ancak siyasi uzmanlar şimdiye kadar ABD’nin herhangi bir müttefikinin siyasi kararlarını etkilemek için, ticareti ve gümrük vergilerini kullanması  gibi bir durumun tarihte olmadığını, pek de olası görünmediğini belirtiyor.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün