Beyaz Saray: “Trump ve Netanyahu güncel konuları telefonda görüştü”

Beyaz Saray basına yaptığı resmi açıklamada ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun son gelişmeleri ve ikili ilişkileri kapsayan konuları telefonda görüştüğünü belirtti. Ancak ayrıntı vermedi.

Dünya
9 Ocak 2020 Perşembe

Netanyahu daha evvel yaptığı bir açıklamada muhtemel bir ABD-İran çatışmasında Washington’a tam destek vereceklerini belirtmişti.

İran’ın Devrim Muhafızları Birliğinin Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD ordusu tarafından öldürülmesine misilleme olarak İran, Irak’ın kuzeyinde ve güneyinde bulunan iki ABD üssüne 17 balistik füze ile saldırıda bulunmuştu.

Ancak beklenen olmadı. İran füzelerinin hedef aldığı ve yüzlerce ABD askerinin konuşlandığı üslerde ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi. Bazı kaynaklar, Irak hükümetinin, resmen ABD kuvvetlerinin ülkeden ayrılmasını istemesine rağmen, önceden  istihbarat vererek ABD askerlerinin hedef alınan yerleri boşaltmasını sağladığını belirtti. 

Öte yandan Irak’ın kuzey ve güneyine yapılan iki farklı saldırıda bazı füzelerin düştükleri yerde patlamaması da dikkat çekti.

Saldırının ertesi günü Beyaz Saray’da Ulusal Güvenlik Konseyi’nin generalleri ile basının önüne çıkan Başkan Trump, İran füzelerinin hiçbir can kaybına neden olmadığını, bunu Tahran’ın  gerilimi daha fazla arttırmamak isteği olarak yorumladığını belirtti. 

Trump basın toplantısında, İran halkına ve devletine de çağrıda bulundu ve ABD’nin barış isteyen her devletle işbirliğine hazır olduğunu belirtti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün