‘Nefret yok, korku yok’

New York´ta 25 bin kişi antisemitizme karşı yürüdü

Dünya
8 Ocak 2020 Çarşamba

Protesto gösterisi, geçtiğimiz günlerde New York’un Monsey banliyösünde bir hahamın evinde meydana gelen bıçaklama ve dört kişinin hayatını kaybettiği Jersey City’deki bir kaşer marketteki silahlı saldırı da dahil olmak üzere Yahudilere karşı arka arkaya düzenlenen saldırıların üzerine gerçekleşti. Son zamanlarda çok sayıda Ortodoks Yahudi’nin yaşadığı Brooklyn mahallelerinde, Yahudilere karşı sürekli olarak sözel ve fiziksel saldırılar olmakta.

New York Times Editörler Kurulu tarafından desteklenen ve henüz geçen hafta düzenlenmesine karar verilen gösteri, neredeyse 2 milyon Yahudi’nin evi olan ülkeden çok büyük bir kalabalığı bir araya getirirken gösteriye ülkenin her köşesinden, Washington DC ve Cleaveland gibi şehirlerden bile temsilciler katıldı. Yürüyüşe Vali Andrew Cuomo, Senatör Kirsten Gillbrand ve Yahudi Senatör Chuck Schumer dahil olmak üzere ülkenin en yaşlı politikacıları da katıldı.

Yürüyüşün öncesinde Cuomo, “Brooklyn’de olanlar, Monsey, New York’ta olanlar bütün New Yorklulara yapılan saldırılardı ve her bir New Yorklu bu acıyı hissetti. Irkçılık ve antisemitizm anti-Amerikan’dır ve bunu hatırlamalıyız. Bu tarihimizi bilmemektir, çünkü Yahudi toplumunun tarihini bilmek, Yahudi toplumunun değerini bilmek ve sevmektir; çünkü New York Yahudi toplumu olmadan New York olamazdı.”

Yürüyüşün düzenlenme sebebi hüzünlü olsa da, yürüyüş sırasında rahat hatta neşeli bir hava hakimdi. Çok sayıda Yahudi şarkılar söyleyerek, selfiler çekerek ve gösterinin resmi sloganı olan ‘Nefret yok, korku yok (No hate, no fear)’ çağrıları eşliğinde köprüyü geçti.

Resmi sloganın yazılı olduğu pankartlar dışında, bazı katılımcılar da kendi seçtikleri ideolojik hedefleri suçlayan ev yapımı pankartlar getirdi. Bir pankartta “Amerika 2020, Almanya 1933 değil” ifadesi dikkat çekti. Bazıları ırkçılığı kışkırttığı için Başkan Trump’ı kınadı. Başka bir pankart İsrail’i boykot eden hareketi destekleyen ve antisemitizmle suçlanan temsilciler İlhan Ömer ve Rashida Tlaib’i hedef almıştı. Diğer bir pankartta “NYT (New York Times), Bret Stephens’ı işten çıkart” yazıyordu. Muhafazakâr köşe yazarı, geçtiğimiz günlerde Yahudi zekâsının kökleriyle ilgili tartışmalı bir yazı kaleme almıştı. Stepens’ın da yürüyüşe katıldığı söyleniyor.

“New York’ta giderek artan antisemitizmden Yahudiler sorumlu” RAPORU KINANDI

Geçtiğimiz hafta NBC’de yayınlanan bir raporda New York’un belirli bölgelerindeki aşırı Ortodoks mahallelerinin giderek artması, bölgede şiddetli antisemitizmin oluşmasının sebebi olarak gösterildi. İsrail ve ABD Yahudi lobisi haberi sertçe eleştirdi.

Gazetenin söz konusu raporunda “New York’un Hudson Vadisi, Catskills ve kuzey New Jersey’deki Hasidik toplulukların genişlemesi, yeni konut geliştirme ve yerel siyasi kontrol üzerinde öngörülebilir tartışmalara ve Yahudi karşıtı söylemlerin alevlenmesine yol açtı” ifadeleri yer aldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, “Makalede kaleme alınanlar, Yahudiler kendilerine yönelik saldırılardan kendiler sorumlu anlamına geliyor” diyerek NBC’yi eleştirdi. Haiat, Twitter’da “Acımasızca yazılan NBC New York makalesi, Yahudileri, New York bölgesinde antisemitizmin artmasının sebebi olarak suçluyor. Maalesef bir kez daha kurban, saldırganın ırkçılığına karşı suçlanıyor. Açıklamalar ve mazeretler yerine ırkçılık ve antisemitizme karşı kesin ve net önlemler alınmalı” dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün