Ministry of Fund - Bohemian Rapsody 2020

Şalom’un her yılbaşı yemeğinin final şarkısıdır Bohemian Rapsody. Brian May İstanbul konserinde yanımdan geçerken henüz selfie keşfedilmemişti, kameralı cep telefonu bile yoktu, olsaydı o yılan derisi çizmeleri ile bir hatıra almaz mıydım?

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
31 Aralık 2019 Salı

26 Mayıs 1993 konser günü tur rehberi olarak görevliydim, üstelik final haftasıydı, o nedenle konsere gidemedim. Sağ olsun Brian May beni düşünmüş grupla Conrad Otel’de bana kadar gelmişti. Freddie’ye yetişemedik ama o sene İstanbul’da kimler yoktu ki: Guns’n Roses, Elton John, Bon Jovi, Metallica, Scorpions, Madonna, Michael Jackson. Hepsi süperdi ama Freddie bir başka. 2020 yılı da bir başka yıl olacak gibi. Zirveleri göreceğimiz bir yıl olmaya aday. Tam bir rapsodi yılı olmaya aday bir bohem yıl.

Neler mi olabilir? İngiltere birlikten “I want to break free” anlaşmasız çıkabilir, Trump görevden alınabilir veya kendisi adaylığını tekrar koymayabilir, koyup seçilemeyebilir, seçilip bırakabilir. Fransa erken seçime gidebilir, emeklilik grevleri Macron’u emekli edebilir, AB dağılmasa bile Euro zorlanabilir. Tüm bunlar pariteleri dalgalandırabilir. Altın bu belirsizlikte yeni zirveler görebilir. Trump tarafında işler olumlu gider, ekonomik veriler gördüğü zirveleri korursa, Dolar (Endeksi) değer kazanabilir, altın yeni zirveleri erteleyebilir. Kripto paralar uzun zamandır sessiz. Bu dalgalar arasında sahilden sessizce geçebilir. Pariteler dalgalanırken ABD ekonomik verilerinde dip akıntısı olmazsa borsalar coşabilir, Trump tekrar seçilirse yeni zirveler görülebilir. Seçilmezse dip akıntısı endeksleri açığa doğru çekebilir, yüzme bilmeyen ve akıntıya doksan derece yana karşı koyamayanlar yatırımcı uyarı notlarını okumadığı için piyasadaki yakınlarını üzebilir. Merkez bankalarından pek fazla faiz hareketi beklenmezken parite hareketleri nedeni ile küresel ticaret “I am going slightly mad” diyebilir. 

Sallanan ticaret ABD-Çin anlaşmasının ilk fazı ile dengelenebilir. Borsalar bundan etkilenerek filmi başa sarabilir. Trump “I want it all” diyerek içeride sertleşmek zorunda kalırsa kitapta yeni sayfalar açabilir. Türkiye’de büyüme % 5’e yakın gelirken, küresel dalgaların olumlu etkisi olur ise “Don’t stop me now” BİST’in yılı olabilir. Kredi aktarım mekanizması yılın ikinci yarısında işsizlik verilerini olumlu etkileyebilir. Kredi faizlerindeki düşük seviye kur, petrol fiyatlarının ve havaların uzun zamandır olumlu gitmesi nedeni ile düşük seyreden enflasyon üzerinden devam edebilir. Dünyada “The show must go on” bir yıl olabileceği gibi “It’s a hard life” şarkısı da çalabilir. Neler olabileceğini öngörmeye çalışmaksa “It’s a kind of magic”. Kimin “We are the champions” diyeceğinin gelişmelere bağlı olduğu bir yıl 2020. “Innuendo” edilecekse eğer “Bohemian Rapsody” bir yıl olacağı kesin.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün