2019 yılının en etkili Yahudi isimleri

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post, 2019 yılında Yahudi dünyasına damgasını vurmuş en etkili isimleri belirledi.

Dünya
31 Aralık 2019 Salı

Derleyen: Yasemin Çağla Çerkeş


1) Yossi Cohen 

Yossi Cohen, Kudüs’te dünyaya geldi. 2013 yılında İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı olarak Netanyahu’ya ulusal güvenlik danışmanlığı yaptı. Cohen, 2016 yılından beri İsrail gizli servisi Mossad’ın başkanlığını yapıyor. 

2) David Friedman

David Friedman, Amerikalı avukat ve 2017 yılından bu yana ABD’nin İsrail büyükelçisi. ABD Başkanı Donald Trump’ın avukatlığını da yapmış olan Friedman, 2016 yılındaki ABD başkanlık seçimleri sırasında Trump’ın danışmanlığı görevini yürüttü. 

3) Binyamin Netanyahu 

1949’da Tel Aviv’de doğan Netanyahu, İsrail’in mevcut başbakanı ve Likud partisi başkanı. Netanyahu çocukluğunu ve gençliğini İsrail ve Amerika’da geçirdi. 1996-1999 yılları arasında da başbakanlık yapmış olan Netanyahu 2009’da yeniden göreve seçildi. Netanyahu aynı zamanda en uzun dönem görevde kalan ve ilk İsrail doğumlu başbakan. 

4) Benny Gantz & Yair Lapid

Benny Gantz, İsrail’de 2011-2015 yılları arasında genelkurmay başkanlığı yaptı. Günümüzde İsrail’in ana muhalefet partisi Mavi-Beyaz İttifakı’nın liderliğini yürütüyor. 

Yair Lapid, eski gazeteci ve 2013-2014 yıllarında İsrail ekonomi bakanlığını yapmış olan politikacı. Gelecek Var (Yeş Atid) Partisi kurucusu olan Lapid, Nisan 2019 seçimlerine Gantz’la ittifak kurarak katıldı. İki parti liderinin birlikte kurduğu Mavi-Beyaz İttifakı son seçimlerde yüzde 26 oy oranıyla ikinci oldu.

5) Sigal Mandelker

1971 yılında Amerika’da dünyaya gelen Sigal Mandelker Soykırım’dan kurtulan bir anne ve babanın kızı. 2017 yılından beri ABD Hazine Dairesinin terörizm istihbaratı sorumlusu olan Mandelker, ekim ayında özel sektöre geçmek için görevinden ayrılacağını bildirdi. 

6) Avigdor Liberman

İsrail Dışişleri Bakanlığını da yürütmüş olan Liberman, son olarak Gazze Ateşkes Anlaşmasını teröre teslim olmak olarak değerlendirdiği için savunma bakanlığından istifa etti. Avigdor Liberman günümüzde Evimiz İsrail Partisi liderliğini sürdürüyor. 

7) Bari Weiss

Amerikalı yazar ve editör olan Bari Weiss, New York Times’da köşe yazıları editörlüğü yapıyor. Pittsburgh doğumlu olan Weiss’ın tanınırlığı, 2018’deki antisemit sinagog saldırısının ardından yaptığı yorumlarla arttı. Weiss’ın aynı zamanda ‘Antisemitizmle Nasıl Savaşılır /How to Fight Anti-Semitism’ isimli bir kitabı var. 

8) Vladimir Zelenskiy

1978 doğumlu olan Vladimir Zelenskiy, mart ayından beri Ukrayna Devlet Başkanlığını yürütüyor. Ukrayna, İsrail dışında Yahudi bir devlet lideri olan tek ülke. Zelenskiy, politik hayatının yanı sıra oyuncu, komedyen, yönetmen ve senarist. 

9) Ronald S. Lauder 

Ronald S. Lauder, 2007’den beri Dünya Yahudi Kongresi başkanlığı görevi yürütüyor. Lauder aynı zamanda koleksiyoner, yatırımcı ve hayırsever. 

10) Marcelle Machluf

Biyoloji profesörü ve İsrail Teknoloji Enstitüsünde Biyoteknoloji Bölümü Dekanı Marchelle Macluf, gen terapisi ve kanser tedavisi üzerine yaptığı araştırmalarıyla biliniyor. Machluf aynı zamanda bilim alanında birçok uluslararası ödülün sahibi. 

11) Gideon Sa’ar

Sa’ar, İsrail Eğitim ve İçişleri Bakanlığı görevlerini yürütmüş politikacı. 2003-2014 yılları arasında İsrail meclis (Knesset) üyesi olan Sa’ar, geçtiğimiz nisan ayında meclise tekrar seçildi. Likud liderliğinde Netanyahu’ya karşı aday olan Sa’ar, parti başkanlığını kazanamadı.  

12) Avichai Mandelblit

Avichai Mandelblit İsrail başsavcılığını yürütüyor. Mandelblit, geçtiğimiz kasım ayında Başbakan Netanyahu hakkında rüşvet, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma suçlamasıyla dava açılmasına karar verdi. 

13) Bernie Sanders 

Bernie Sanders, ABD Senatörü ve 2020 başkanlık seçimleri için Demokrat Parti aday adayı. Sanders eğer seçilirse Yahudi asıllı ilk ABD başkanı olacak. 

14) Jared & Ivanka Kushner

Jared Kushner, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve baş danışmanlarından biri. Kushner aynı zamanda yatırımcı ve gayrimenkul uzmanı. Kushner Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump ile evli. Ivanka Trump Kushner de iş kadını olmasının yanı sıra babası Donald Trump’ın baş danışmanlarından. 

15) Anne Neuberger

Anne Neuberger, ABD Ulusal Güvenlik Dairesinde siber güvenlik direktörü. Neuberger, Ulusal Güvenlik Dairesinde çalışan ilk Yahudi kadın ve en kıdemli kadın çalışan.

16) Gabi Ashkenazi

Gabi Ashkenazi 2007-2011 yılları arasında İsrail Genelkurmay Başkanlığını yaptı. Ashkenazi 2019 yılında Mavi-Beyaz İttifakına katıldı. Günümüzde İsrail’de meclis üyesi.

17) Ayelet Shaked & Naftali Bennett

Yahudi Evi Partisinden ayrılan Eğitim eski Bakanı Naftali Bennet ve Adalet eski Bakanı Ayelet Shaked 2018 yılında ‘Yeni Sağ’ (Hayemin Hehadash) isimli bir parti kurdu. Parti, Nisan 2019 seçimlerinde mecliste 7 sandalye elde etti.

18) Stephen Breyer, Elena Kagan, Ruth Bader Ginsburg

ABD yüksek mahkeme yargıçları olan Breyer, Kagen ve Ginsburg liberal fikirleriyle öne çıkıyor.  

Yahudi kimliği ve Yahudi değerlerine bağlılık konularına sıkça değinen Breyer, 1994 yılından beri Bill Clinton’ın atamasıyla yüksek mahkeme yargıçlığı yapıyor. Kagen, ABD Yüksek Mahkemesinde yargıçlık yapan dördüncü kadın. 2010 yılında Obama tarafından atanan mahkemeye Kagen, hâlâ görevini sürdürüyor. 

Ginsburg, kadın hakları ve cinsiyet eşitliği konusunda yaptığı çalışmalarla biliniyor. 1993 yılında Bill Clinton tarafından ABD Yüksek Mahkemesine atanan Ginsburg, ABD tarihinde bu göreve getirilen ikinci yargıç. 

19) Hadas Malada-Matzri

Malada-Matzri, Etiyopyalı ve İsrailli doctor ve aktivist. 2018 yılında, mesaisi dışındaki bir polisin 18 yaşındaki siyahi genci vurarak öldürmesini sertçe eleştiren isimlerden biri oldu. 

20) Aviv Kochavi

General Kochavi, Ocak 2019’dan beri İsrail Silahlı Kuvvetlerinde genelkurmay başkanlığını yapıyor. Kochavi, 2010-2014 yılları arasında İsrail ordusunun askeri istihbarat birimi direktörlüğünü de yapmıştı. 

 

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün