Lübnan’ın yeni başbakanı: “Hizbullah’ın etkisinde olmayacağım”

Dünya
25 Aralık 2019 Çarşamba

Lübnan’ın yeni atanan başbakanı ülkeyi içinde bulunduğu derin ekonomik krizden kurtarmak için altı hafta içinde hükümeti kurmaya çalışacağını söyleyerek İran destekli, güçlü Hizbullah terör örgütünün egemenliğinde olacağı suçlamalarını reddetti.

Akademisyen ve eski eğitim bakanı Hasan Diyab, geçtiğimiz perşembe günü, Lübnan’ın en etkili grubu olan ağır silahlı Şii Hizbullah ve müttefiklerinin desteğiyle başbakan olarak atanmıştı.

Diyab, Deutsche Welle ile yaptığı bir röportajda, “Geçtiğimiz yıllarda hükümetlerin kurulması bir yıl sürüyordu; ben hükümeti dört ya da altı haftayı aşmayacak bir sürede kurmayı planlıyorum,” dedi.

Diyab’ın atanması sahneyi Amerika’dan ve Sünni Körfez Arap ülkelerinden destek almayan ve İran dostlarının etkisinin altını çizen bir kabineye bıraktı. Uzmanlar, bu gelişmenin Batı’dan gelecek finansal yardımı garantileme çabalarını zorlaştıracağı görüşünde.

1975-1990 iç savaşından beri en kötü ekonomik krizi yaşayan Lübnan, son Başbakan Saad Hariri’nin, yönetici elit kesimin rüşvet aldığı ve yetersiz olduğu protestolarına karşılık olarak 29 Ekim’de istifa etmesinden beri yeni bir hükümet arıyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün