Arap ülkelerindeki kayıp Yahudi mülkünün değeri 150 milyar dolar

İsrail hükümeti yaptığı bir araştırma ile, Arap ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan Yahudilerin arkada bıraktığı mülklerin toplam değerinin 150 milyar dolar olduğunu açıkladı

Dünya
25 Aralık 2019 Çarşamba

İsrail Hayom tarafından alınan bir hükümet raporu değerlendirmesine göre, Arap ülkelerindeki kayıp Yahudi mülkünün tutarının 150 milyar dolar olması muhtemel.

Mülk değerlemesi, 1940’ların ve 1950’lerin sonlarında Arap ulusları ve İran’dan kovulan ya da kaçan Yahudilerin geride bıraktığı varlıklarla ilgili. İnceleme iki yıl sürdü ve incelemeyi yapanları değerlendiren yazarlar, değerlendirmenin, mevcut enflasyon oranlarını hesaba katmayan, oldukça muhafazakâr bir değerlendirme yapıldığını vurguladılar.

Rapor, Arap ve İran Yahudileri tarihinde özellikle trajik bir bölüme ışık tutuyor, hükümetin bu konuda ilk kez tarihi, sosyopolitik ve uluslararası siyasi sonuçları çok önemli olabilecek veriler topladığını gösteriyor.

Raporu derlemek için kullanılan kesin veriler gizli bilgi olarak dosyalandı, ancak verilerin kabaca dökümü İran’daki kayıp Yahudi mallarının 31,3 milyar dolar değerinde olduğunu göstermekte. Libya’daki varlıkların 6,7 milyar dolar olarak sabitlenmiş, ardından Yemen 2,6 milyar dolar, Aden 700 milyon dolar ve Suriye 1,4 milyar dolar olarak sıralanıyor.

Raporda incelenen parametreler arasında kırsal ve kentsel mülkiyet, işletmelerin değeri, gelir kaybı, potansiyel gelir ve ortak mülkiyet kaybı olarak sayılabilir.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün