İsrail: “Uluslararası Ceza Mahkemesi kararı diplomatik terör”

İsrailli yetkililer İsrail’in savaş suçu işlediğini öne sürerek soruşturma başlatan Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) kararını kınadı ve antisemit olarak niteledi.

Dünya
23 Aralık 2019 Pazartesi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu karar için şu ifadeyi kullandı: “Maalesef Hague’daki mahkeme politik savaşlarda bir silah olarak kullanılmakta.”

Likud Milletvekili Ofir Akunis de UCM’yi antisemit olmakla suçladı.

UCM Savcılarından Fatou Bensouda, cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Filistin halkına karşı savaş suçu işlediğine dair resmi bir incelemeyi başlattığını belirtmişti.

Bensouda mahkeme yargıçlarına yazdığı bir mektupta, savaş suçu soruşturmalarının hangi bölgeleri kapsaması gerektiğini sormuştu. 

Başbakan Netanyahu hafta başında pazar günü kabine toplantısının başında yaptığı konuşmada şunları belirtti: “Biz Arap komşularımız ile diyalog kurmaya, barış için çalışmaya devam ederken, Hague’daki mahkeme geleceğe yönelik  ümit dolu bu çalışmaları sanki geriye götürmek için çaba sarf ediyor.  Artık Hague Mahkemesi İsrail’e karşı  kullanılabilecek bir silah haline dönüştü. Savcının İsrail’e yönelik suçlamaları temelden yoksundur. Bu Mahkeme, İran’da, Suriye’de olanlara ses çıkarmazken bizi; Ortadoğu’nun tek demokratik ülkesini insanlık suçu işlemekle mi suçluyor?.” 

İsrail’in BM’deki Daimi Temsilcisi Danny Danon da UCM’nin kararını diplomatik terör olarak yorumladı.

 

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün