Geçmişin düşmanları 2. Dünya Savaşı’nın en kanlı muharebesinde kaybettiklerini andı

2. Dünya Savaşı’nda Nazi ordularının Avrupa hakimiyetine son veren, adeta savaşın seyrini Almanlar aleyhine değiştiren çatışma, tarihe Bulge Muharebesi olarak geçmişti.

Dünya
17 Aralık 2019 Salı

Yaklaşık 600 bin kişilik ABD birliklerini, 400 bin kişilik Nazi kuvveti ile karşı karşıya getiren, Hitler’in son umudu muharebe  Belçika’nın ormanlık bölgesi Bulge’de meydana gelmişti.

Doğudan Kızıl Ordu, batıdan Müttefik orduları tarafından kıstırılan Alman orduları bir yarma hareketi yapmak istemiş, başta başarılı olmuş ancak Müttefiklerin lojistik üstünlüğü ile daha fazla mücadele edemeyerek savaşı kaybetmişti.

Amerikan ordusundan toplam 89 bin kişinin tek bir muharebede öldüğü ve yaralandığı savaş, Washington tarihine 3. en kanlı savaş olarak geçmişti.

ABD kuvvetleri savaşta 19 bin kayıp verirken, Almanların 60 ile 90 bin arasında olan asker kaybının kaçının yaralı veya ölü olduğu kesin bilinmemektedir. Bazı kaynaklara göre sayı 10 bin olarak kayda geçirilmiştir.

Pazartesi günü Belçika’da bir araya gelen İngiliz, Amerikalı ve Alman yetkililer muhaberenin 75. yılını ve kaybettikleri askerleri andı.

Törene katılan ABD Savunma Bakanı Mark Esper konuşmasında ölen askerleri saygıyla andığını belirterek, şu ifadeleri paylaştı: “Askerlerimiz sadece ABD’yi savunmamış, Avrupa’da yaşayanları da özgürlüklerine kavuşturmuştur.”

Almanya Devlet Başkanı Frank-Walter Steinmeier de yaptığı konuşmada, Almanların savaştaki büyük kaybına rağmen ABD askerlerine teşekkür etmekten kaçınmadı.

Belçika, Bastogne’de yapılan törende Steinmeier şöyle konuştu:  “Bugün Amerikan kuvvetlerine ve müttefiklerine teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Onlar Avrupa ve Almanya’yı tekrardan özgürlüğüne kavuşturmak için savaştı.  Her iki taraftan ölenler ise benim ülkemden kaynaklanan, nefretin, yalanların, yok etme duygusunun kurbanı oldu.”

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün