Lübnanlı iş adamından Yad Vaşem’e büyük jest

Hitler’e ait parçaları açık arttırmada satın alıp Yad Vaşem’e bağışlayan Lübnanlı iş adamı Abdalla Chatila, antisemitizm ve yabancı düşmanlığının Avrupa’da doruk yaptığını belirtti.

Kültür
11 Aralık 2019 Çarşamba

 

İsviçre ve Lübnan vatandaşlığı bulunan, mücevher ve gayrimenkul sektörünün önde gelen isimlerinden Abdalla Chatila, 20 Kasım’da Münih’te bulunan Hermann Historica adlı müzayede evinde satışa çıkarılan, başta Hiter’in şapkası ve gümüş kaplama kapaklı Mein Kampf kitabı başta olmak üzere Hitler’e ait on eşyayı, 600 bin Euro’ya alarak, İsrail’deki Holokost müzesi Yad Vaşem’e bağışladı.

Abdalla Chatila eşyaların yanlış ellere, özellikle neo-Nazilere gitmesini önlemeye çalıştığını belirtti. Yad Vaşem Başkanı Avner Shalev, eşyaları bir koleksiyon olarak sergilemeyeceklerini belirtirken bir ya da iki parçayı Nazilerin hikayesini anlatırken belli bir bağlamda kullanabileceklerinin işaretini verdi.

Chatila, İsrail ziyareti kapsamında Yad Vaşem’i ziyaret etti ve 8 Aralık Pazar günü İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin ile görüştü.  Rivlin, Chatila’ya şu sözlerle teşekkür etti: “Cömert bağışın insanların tarihsel bir gerçeği inkâr etmeye çalıştıkları bir zamanda çok önem bahşediyor. Bu eşyalar Holokost kurtulanları ile hiçbir zaman tanışamayacak olan gelecek nesiller için Holokost’un mirasını taşıyacak.”

İki yaşında Lübnan’dan İsviçre’ye taşınan ve İsviçre’nin en zengin 300 kişinin arasında olan Chatila ocak ayında Auschwitz Ölüm Kampına gideceğini belirtti. Chatila, insanların artık nefretlerini içlerinde gizlemeye gerek duymadan, her gün antisemitizm ve yabancı düşmanlığını açık açık yaptıklarına tanık olduğunu ifade ederek insanları cesur olmaya çağırdı.

Chatila Hitler’in yalnızca Yahudiler için değil tüm insanlık için canavar olduğunu dile getirdi. Chatila parçaları satın almasının sembolik olduğunu, tüm insanlığı yönlendirenin hoşgörü olması ve herkesin doğru şeyi yapması gerektiğini sözlerine ekledi. Bu hareketi karşısında Lübnanlılardan hain yakıştırması ve ‘ülkene dönme’ tehditleri aldığını söyleyen Chatila İsraillilerden sayısız teşekkür mesajları aldığını açıkladı.

Avrupa Yahudi Birliği Başkanı Haham Menahem Margolin parçaların Chatila sayesinde Yad Vaşem’e gitmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Magolin aslında parçaları kendisi alıp Berlin’in merkezinde yakarak Hitler’e ait hiçbir mirasın saklanmaması gerektiği mesajını iletmek istediğini de ekledi.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün