Kosova, Arnavutluk ve Türkiye, Nobel Edebiyat Ödülü törenini boykot ediyor

Türkiye, Kosovo ve Arnavutluk hükümetleri basına yaptıkları açıklamada, 2019 Edebiyat Ödülüne hak kazanan Avusturyalı yazar Peter Handke’nin zamanında eski Yugoslavya’daki ırkçı savaşı desteklediğini bu yüzden töreni boykot edeceklerini belirtti.

Dünya
10 Aralık 2019 Salı

Yazar Handke 90’ların sonunda NATO’nun Sırplara karşı  savaşa müdahil olmasına karşı çıkmış, 2006’da da Sırp Kasabı olarak bilinen Slobodan Miloseviç’in cenazesine katılarak bir konuşma yapmıştı.

Kosova 1999 yılına kadar Sırbistan’ın bir bölümü iken NATO’nun Sırplara müdahalesi ile bağımsız bir ülke oldu. Kosova’nın yakında görevini bırakacak olan Dışişleri Bakanı Behçet Pacolli, İsveç temsilciliğine bir mesaj göndererek, törenin boykot edilmesini emretti.   

Mesajda şu ifade dikkat çekici idi: “Miloseviç ve katliamı desteklemiş bir yazar Nobel Ödülünü hak etmiyor.” 

TRT Haber’de yer alan açıklamada da, Türkiye’nin  İsveç’in başkenti Stockholm’deki Nobel ödül törenine katılmayacağı belirtildi.

Türkiye’nin İsveç Büyükelçisi Hakkı Emre, Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada,  Kosova ve Arnavutluk’u desteklediklerini Nobel törenine resmi katılım yapmayacaklarını belirtti.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün