İngiltere’de sanatçılardan Corbyn’e antisemitizm tepkisi

İngiltere’de kanaat önderleri ve yazarlardan oluşan 24 kişi, The Guardian gazetesine bir mektup kaleme alarak, İşçi Partisinin antisemit yaklaşımı sebebiyle bu partiye oy vermeyeceklerini açıkladılar.

Dünya
20 Kasım 2019 Çarşamba

  İngiliz Yahudi Cemaatinin yanında olduklarını belirten grupta romancılar John Le Carré, Fay Weldon, William Boyd, aktör Simon Callow, aktris Joanna Lumley gibi isimler yer aldı.

 

İngiltere’de İşçi Partisine kanaat önderlerinden antisemitizm tepkisi

Aralarında aktris Joanna Lumley’in de bulunduğu, kanaat önderleri ve yazarlardan oluşan 24 kişi, İngiliz The Guardian gazetesine bir mektup kaleme alarak, İşçi Partisinin antisemitizm sorununa yaklaşımı sebebiyle bu partiye oy vermeyeceklerini açıkladılar.

İngiliz Yahudi Cemaatinin yanında olduklarını bildiren grupta bulunan ve mektubu imzalayan tanınmış kişiler arasında romancılar John Le Carré, Fay Weldon, William Boyd, aktör Simon Callow ve Irk Eşitliği Komisyonu eski Başkanı Trevor Phillips gibi isimler yer aldı.

Mektupta yaklaşan seçimlerin, adı antisemitizmle yakın anılan bir başbakanın göreve gelebilecek olma ihtimali yüzünden İngiliz Yahudileri için özellikle endişe dolu bir bekleyiş anlamına da geldiği yazıldı.

Mektupta, “Jeremy Corbyn’in liderlik koltuğuna geçtiğinden beri İşçi Partisi hakkında, Yahudilere karşı kurumsal ırkçılık yaklaşımı sebebiyle, Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu tarafından resmi bir soruşturma açılmıştır. İki milletvekili kendileri tarafından gördükleri zorbalık sebebiyle meclisi terk etmişlerdir. Corbyn’in kendine yol arkadaşı olarak seçtiği kişilerin arasından sıkça antisemit olduğu bilinenleri seçtiği görülmektedir” dendi.

Öncelikli bir mesele olarak Brexit’in ele alınma açısından antisemitizmi gölgede bıraktığı belirtilen mektupta, “Antisemitizmi ele alış biçimimiz ne tür bir ülke olmayı istediğimize karar vereceğimiz bu durumda çok daha geniş kapsamlı ve merkezde bir konudur. Brexit konusu bizlere daha yakınmış gibi görünüyor diye, antisemitizm sorununu yok saymak, Yahudi karşıtlığı ve önyargısının İşçi Partisi’nin liderliği için ödenebilir bir bedel olduğunu ilan etmektir” yazıldı.

Irkçılık karşıtlığının, antisemitizmle savaşta pes etmeyi kabul etmemesi gerektiğini söyleyen mektupta, Corbyn’i başbakanlığa taşımanın ve İşçi Partisi’ni desteklemenin bu manaya geleceğine dikkat çekildi.

Daha hoşgörülü bir toplum için İngiliz Yahudilerinin sarsılmaz bir birlikte çevrelenmesi gerektiği de söylenen mektuba bir İşçi Partisi yetkilisinin verdiği cevap olarak gazetede, “Bu mektuba imza atan pek çoğunun geçmişte antisemitizm, İslam fobisi ve kadınlara karşı kendini üstüne görmeleri ile suçlanmış olmaları manidar ve sıra dışıdır. Sıradan olansa bunların bir kısmının Konservatif ve Liberal Demokrat olmalarıdır” sözleri yayınlandı.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün