Avustralyalı Yahudiler dünyanın en büyük Şabat Ekmeğini yaptı

Yahudilerin kutsal olan haftanın 7.Günü (Cumartesi) Şabat’ta ekmeği özel olarak evde pişirmek birçok cemaatte dindarlar arasında gelenek haline gelmiştir.

Dünya
15 Kasım 2019 Cuma

Yahudi  kültüründe Challah (Hala) okunur) adı ile bilinen bu ekmeği eğer evde pişirecek vakit yoksa, sadece kaşer (Helal) ürünler satan fırınlardan satın alınır. Cuma günleri kaşer fırınların önünde Challah almak için sıralar bile oluşur.  Sidney’de Grandma Moses adlı fırın bu geleneği Guiness Rekorlar Kitabına yazdırmak istedi ve dünyanın en uzun Challah’ını pişirdi. 

Sidney fırınının 68 kg un kullanarak pişirdiği  yaklaşık 10 metre boyundaki Şabat Ekmeği, böylece New York’un Yahudi mahallelerinden Brooklyn’de 2015’te pişirilen Challah’ın rekorunu kırmış oldu. 

Eğer sizde bu ekmeği pişirmek isterseniz aşağıdaki tarifi deneyebilirsiniz…

 

Malzeme
500 g  un
50 g yağ
50 g şeker ve 50 ml bal
2 adet yumurta
12,5 g tuz
1 poşet hazır kuru maya veya 25 g yaş maya
200 ml su

Öncelikle tüm malzemeler iyice yoğrulur.  Hamur kıvama geldikten sonra 5 dakika üstü örtülü bir şekilde hamur dinlendirilir. Hamur daha sonra iki parçaya ayrılır. 10 dakika daha örtülü olarak dinlendirilir. Daha sonra şekil verme safhasına geçilir. Hamur bir ucu ince, bir ucu kalın olacak şekilde şerit halinde yuvarlanır. Kalın ucundan başlamak üzere hamur spiral şeklinde sarılır. İnce uç resimdeki gibi hamura birleştirilir. Hamur iki katına çıkması için üstü örtülü olarak 50 dakika dinlendirilir. İsteye bağlı olarak ekmeğin üzerine yumurta sarısı sürülür. Haşhaş veya susamla süslenir.  170 C’de  daha önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir.

 

Orijinal Tarifin linki

https://www.salom.com.tr/arsiv/haber-63839-gokyuzunden_soframiza_sunulan_kutsal_ekmek_challah_hala.html

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün