Portekiz’in en eski sinagogu müze olarak yeniden açıldı

Portekiz’in en eski sinagogu, iki yıllık bir yenilenme sürecinin ardından, Yahudi müzesi olarak kapılarını yeniden açtı.

Dünya
30 Ekim 2019 Çarşamba

Portekiz’in başkenti Lizbon’dan arabayla 90 dakika mesafede bulunan Tomar’daki sinagog binasının tarihi 15. yüzyıla inşa edilmiş. Uzun süre terk edilmiş olan sinagog, 1921 yılında Polonyalı Yahudi Samuel Schwarz tarafından restore edilmiş. Tarihi sinagog bugün kapılarını Abraar Zacuto Lardo-Hebraic Müzesi olarak yeniden açtı.

Sıradan bir cepheye sahip sinagogun içerisinde dört Yahudi soy annesi Sara, Rebeka, Rahel ve Leah’ı temsil eden çok katlı kubbeli bir tavan ve dört sütun bulunuyor. 

Aslen bir maden mühendisi olan Samuel Schwarz, 1925 tarihli bir kitapta Portekiz’in kırsal bölgelerinde uygulanan Yahudi geleneklerini “20. Yüzyılda Portekiz'deki Yeni Hristiyanlar” başlığı altında belgelemiş. Belge içeriklerinde geleneklerin, Belgrad ve Trancoso gibi şehirlerde 1492'de İspanya'da başlayıp 1536'da Portekiz’e ulaşan Engizisyondan sonra bile büyük bir gizlilikle inançlarını sürdüren Yahudiler tarafından korunduğuna yer verildi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün