Amerika ve Almanya Yahudileri Merkel´in ´Theodor Herzl ödülüne´ karşı çıktı

Dünya
16 Ekim 2019 Çarşamba

Amerika ve Almanya Yahudileri, Dünya Yahudi Kongresinin (WJC) ‘Theodore Herzl Ödülü’nü, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e vermesine tepki gösterdi. Merkel, İran’ın nükleer anlaşmasını desteklemesi ve Almanya'da yükselen Yahudi düşmanlığıyla yeterince mücadele edememesi nedeniyle eleştiriliyor.

Cuma günü Amerika Siyonist Organizasyonu da (ZOA) Merkel'e ödül verilmesine karşı olduğunu açıkladı: “ZOA'ye göre, 2015 İran nükleer anlaşmasını desteklemeye devam eden bir lider, ki bu anlaşmayla İran devleti zamanla bir nükleer silah devletine dönüşebilir, WJC'nin prestij ödülüne kesinlikle layık olmayan biridir... Almanya'nın uluslararası kuruluşlarda, BM’de, defalarca İsrail karşıtı önerge ve girişimleri desteklemesi (Merkel hükümeti, 2018 yılında Birleşmiş Milletler'de yapılan 21 İsrail karşıtı önergenin 16'sına onay verdi), İranlı Şiilerin temsilcisi Lübnan Hizbullah’ı gibi bir grubun operasyonlarını yasaklamayı reddetmesi (Post'un 2019 yılı Alman istihbarat raporlarıyla ilgili haberine göre 1050 kadar Hizbullahlı ve destekçisi Almanya'da), Almanya'nın Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) gibi bir kuruma finansal destekte bulunması, ABD’nin Kudüs'ü İsrail'in başşehri olarak kabul etmesine ve İsrail'in Golan Tepeleri üstündeki hakimiyetine karşı çıkması, Merkel hükümetiyle yaşadığımız hayal kırıklıklarıdır.”

2018 yılında Merkel, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin büyükelçiliklerini Kudüs'e taşımamaları için yoğun bir lobi çalışması yaptı.

ZOA Ulusal Başkanı Morton Klein, “Dünya Yahudi Kongresinin, Theodore Herzl Ödülüne, Alman Başbakanı Merkel'i layık görmesi bizleri hayrete düşürmüş ve hayal kırıklığına uğratmıştır.  Başbakan Merkel bu ödülü almayı hak edecek hiçbir şey yapmadığı gibi, bu ödülü hak etmeyecek çok şey yapmıştır” dedi.

Yahudi cemaatinin aylık gazetesi Juedische Rundschau'nun yayıncısı Dr. Rafael Korenzecher de, “O ve etrafındakiler, Alman Yahudilerinin İsrail'e taşınmalarına katkıda bulunuyorlar. Mevcut politika sayesinde muhtemelen Almanya yakında Judenrein (Yahudisiz) kalacak” yorumunu yaptı. Alman Yahudi Cemaati, Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar (BDS)' kampanyasını destekleyen sivil toplum kuruluşlarına fon sağlamasından dolayı Merkel hükümetine tepkili.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün