Prof. Dr. Marsel Meşulam’a Eczacıbaşı Tıp Onur Ödülü

Ödüllerin 60. yılında Tıp Bilim, Tıp Teşvik, Bilimsel Araştırma Destek ve Tıp Öğrencileri Proje Ödülleri de sahiplerini buldu. Evrensel bilime üst düzeydeki katkıları ve ülkemizdeki pek bilimsel etkinliğe verdiği destek nedeniyle Tıp Onur Ödülüne Prof. Dr. Marsel Meşulam layık görüldü.

Toplum
10 Ekim 2019 Perşembe

Eczacıbaşı Topluluğunun 1959 yılında tıp alanında başlattığı ödüllendirme ve destek geleneğinin 60. yılında, Tıp Onur Ödülü’nün sahibi Prof. Dr. Marsel Meşulam oldu. Evrensel bilime en üst düzeydeki katkıları ve ülkemizdeki pek çok akademisyen ve bilimsel etkinliğe verdiği yakın destek nedeniyle Tıp Onur Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Meşulam, davranış nörolojisi ve demans (bunama) biyolojisi alanlarında yaptığı çığır açıcı buluşlarıyla tüm dünyada tanınan başarılı bilim insanları arasında yer alıyor. İlk kez Prof. Dr. Meşulam tarafından tanımlanan demans hastalığının bağımsız bir formu olan “primer progresif afazi sendromu” tıp bilim tarihinde “Meşulam hastalığı” olarak anılıyor.

Robert Koleji bitirdikten sonra Harvard Tıp Fakültesinden mezun olan ve akademik kariyerini Chicago’da Northwestern Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sürdüren Prof. Dr. Mesulam, hâlen kendi adıyla anılan Meşulam Kognitif Nöroloji ve Alzheimer Hastalığı Merkezi’nin direktörü ve Nöroloji Bölümü Davranışsal Nöroloji biriminin başkanı olarak görev yapıyor.

Bilimsel Kurul’un değerlendirmeleri sonucunda 2019 Tıp Bilim Ödülü ise, çalışmalarını periferik nöropatilerdeki akson dejenerasyonu ile periferik sinir sistemindeki Schwann hücreleri ve sinir yenilenmesi üzerine yoğunlaştıran Prof. Dr. Ahmet Höke’ye verilirken,  Tıp Teşvik Ödülü’nü Doç. Dr. Uğur Canpolat, Bilimsel Araştırma Destek Ödülü’nü Doç. Dr. Ceyda Açılan Ayhan, Tıp Öğrencileri Proje Ödülü’nü de Sena Alptekin kazandı.

8 Ekim Salı günü İstanbul’da düzenlenen ödül töreninde konuşan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türkiye’nin çağdaş geleceğine duydukları umut ve güven ile yola devam ettiklerini belirterek, “Sanayi alanındaki girişimlerimiz, sosyal alandaki yatırımlarımız ile bir ağacın birbirini besleyen dalları gibi, birbirine karışarak hep göğe yükseldi. Başarısını, yarattığı toplumsal değer ile ölçen kurucumuz Nejat Eczacıbaşı’nın inanç ve heyecanı, bugün hepimizin ruhuna canlılık vermeye devam ediyor” diye konuştu.

Ülkemizde sağlık hizmetlerinin kesintisiz sürmesi, refah düzeyinin yükselmesi ve yaşam kalitesinin artması için, kamu yönetimi, endüstri, üniversiteler, hastalar ve diğer bireylerin oluşturduğu bütün arasındaki yapıcı iletişim ve iş birliğinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Bülent Eczacıbaşı, “Nejat Eczacıbaşı’nın da aralarında bulunduğu Cumhuriyetimizin kurucu kuşağı bugün aramızda olsalar, ortak sorunlarımıza, ortak çareler aramaya devam etmemizden muhtemelen büyük mutluluk duyarlardı. Cumhuriyetimizin kurucu iradesinin de en temel özelliği, çağın gereklerini yerine getiren bir bilim ve eğitim sistemine özel bir önem vermesiydi. Çağdaşlık konusundaki bu duyarlılığı sürdürmenin bugün de ortak sorumluluğumuz olduğuna yürekten inanıyorum... Çünkü, ülkemizin geleceğini hiç kuşkusuz eğitim düzeyimiz ve bilimle yarattığımız değer belirleyecek. Ne mutlu ki bu yolda çalışan sizler gibi bilim insanlarımız var” dedi.

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri, Bilimsel Değerlendirme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turgay Dalkara da, “Birkaç yüz yıl öncesinin aksine bugün bilimin gerekliliği ve başarısı konusunda artık tereddütümüz yok. Ancak, dünyada gittikçe yaygınlaşan bilim karşıtlığı ve maalesef bunun bilim kisvesi altında yapılıyor olması bizleri kaygılandırıyor” dedi. Prof. Dalkara, verilen ödüllerin sadece bilim insanlarımızın başarılarını onurlandırmakla kalmadığını aynı zamanda onlara, düşüncelerini bilimsel bilgiye dönüştüren uzun ve zorlu süreçteki sabır ve emekleri için de teşekkür etmemize vesile olduğunu vurguladı.

 

 

Prof. Dr. M. Marsel Meşulam’ı daha yakından tanımak için:

Prof. Dr. Marsel Meşulam: “Doğduğum ve ailemin silinmez izlerini taşıyan toprağa bağlılığım değişmedi”

https://www.salom.com.tr/haber-111917-prof_dr_marsel_mesulam_dogdugum_ve_ailemin_silinmez_izlerini_tasiyan_topraga_bagliligim_degismedi_.html

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün