Yahudi Toplumundan kısa kısa

Toplum
8 Ekim 2019 Salı

Hahambaşı Haleva’nın Roş Aşana ziyaretleri

4 Ekim Cuma günü  Hahambaşı Rav İsak Haleva, Roş Aşana Bayramı münasebetiyle Or-Ahayim ve Balıklı Hastanesindeki cemaat hastalarını ziyaret etti.

Hastalarla sohbet eden Rav Haleva, hatırlarını sordu ve sağlık dileklerinde bulundu.

 

Henri Kandiyoti Floransa Bienali’nde

12. Floransa Bienali, 18-27 Ekim tarihleri arasında, Leonardo da Vinci’nin 500. ölüm yıldönümünü anısına, kapılarını ziyaretçilere açıyor. Bienal’de, fotoğraf dalında ülkemizi Henri Kandiyoti temsil edecek. Kandiyoti bu daldaki Lorenzo il Magnifico ödülüne aday olacak.

Yeni medya sanatı dalında ise ‘Lorenzo il Magnifico Lifetime Award’ ile ödüllendirilecek olan Refik Anadol Bienal’in onur konuğu olacak.

 

İzmir’de Boyoz Festivali

6 Ekim Pazar günü 5. Boyoz Festivali İzmir’de gerçekleşti. Kordon’da çim alanda gerçekleşen festivalde katılımcılara 15 bin adet boyozun yanı sıra haşlanmış yumurta, peynir ve çay ikram edildi. Müzik eşliğinde eğlencenin tadına varan vatandaşlar güzel havada bir gün geçirmenin keyfini çıkarttılar. Ayrıca çocuklar için kurulan şişme oyuncaklar da büyük ilgi gördü.

Tarihi İtalyan  Sinagogunda selihot 

6 Ekim Pazar sabahı, Tarihi İtalyan Sinagogunda (Kal De Los Frankos) Or Yom’dan gelenlerin ve yahidlerin katılımıyla Selihot duası gerçekleşti. Leon Esim Şofar çalarak, hazanlar Şimon Asayas ve Natan Siliki de okumuş oldukları mizmor’larla duaya renk kattılar. Kutlama, seuda salonunda Sevilla Ailesinin verdiği kahvaltıyla son buldu.

 

Kuzguncuk’ta coşku dolu selihot

Her sene Roş Aşana ile Kipur günü arasına denk gelen pazar günü düzenlenen geleneksel Kuzguncuk Selihot’u, 6 Ekim sabahı yoğun bir katılım ile gerçekleşti. İstanbul’un dört bir yanından gelen yahidler ve eski Kuzguncuklular Bet Yaakov Sinagogunu doldurdu. Dua sürecinde Şofar çalan gençler performansları ile dikkat çekti. Verilen küçük arada Gabay Beto Adato katılım için teşekkür etti. Rav Yeuda Adoni ise içinde bulunduğumuz ‘yamim norayim’ günlerinin anlamını pekiştiren bir konuşma yaptı. Selihot bitiminde kahvaltı servis edildi ve konuklar küçük bir armağan ile yolcu edildi. 

 

Bet Yaakov Sinagogunda Bar Mitzva töreni

Yeliz-Aslan Niyego’nun oğulları, Leyla-Moiz Niyego’nun torunları Mert’in Bar Mitzva töreni 3 Ekim Perşembe günü Kuzguncuk Bet Yaakov Sinagogunda gerçekleşti.

Geniş bir davetli topluluğu eşliğinde gerçekleşen törende, Vakıf Başkanı Beto Adato konuşmasında Mert’i tebrik ettikten sonra, Bar-Mitzva törenini tarihi Kuzguncuk Sinagogu’nda kutlamalarının mutluluğunu yaşadığını belirtti. Yönetim Kurulunun hazırladığı hediyeleri Mert’e verirken kendisine sağlık, mutluluk ve başarılarla dolu bir hayat temennisinde bulundu. 

Rav Yeuda Adoni günün önemini vurgulayan konuşmasının ardından, Mert’e bundan sonra birçok sorumluklarının olduğunu hatırlattı ve ailesine, ülkesine, tüm dünyaya karşı hayırlı bir birey olarak hayatı boyunca, başarılı, sağlıklı ve mutlu olmasını diledi. Mert’i ve tüm Niyego ailesini tebrik edip kutladıktan sonra kendisine Hahambaşılık tarafından hazırlanan sertifikasını verdi. Tören, davetlilerin İstanbul Yemek (Luna) Catering’in hazırlamış olduğu brunch’a katılmalarıyla sona erdi.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün